Economia09/03/2020

Terrabastall a l'Íbex, que perd un 8%

Wall Street suspèn la sessió 15 minuts després d'obrir amb pèrdues de més del 7%

Xavier Grau / Paula Solanas
i Xavier Grau / Paula Solanas

BarcelonaLes borses de tot el món registren aquest dilluns fortes caigudes per la por del coronavirus i del fort descens del preu del petroli. A Espanya, el selectiu Íbex-35 ha tancat la sessió amb un descens del 8%, la pitjor caiguda des del Brexit, l'any 2016, i per sota de la cota psicològica dels 7.800 punts.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tots els valors han acabat la sessió en vermell. Les caigudes han sigut especialment greus per a la principal companyia siderúrgica mundial, Arcelor, amb més d'un 17%, i el Banc de Sabadell i Repsol, amb més d'un 15%. A la jornada negra d'aquest dilluns s'hi ha de sumar la caiguda acumulada de les últimes dues setmanes, que supera el 15%.

Cargando
No hay anuncios

A Alemanya s'han vist unes xifres semblants: el Dax ha iniciat la sessió a la borsa de Frankfurt amb un descens del 7,19%, mentre que a França l'índex CAC 40 perdia un 6,28%. Al Regne Unit, l'FTSE 100 de la Borsa de Londres queia més d'un 8,6% i a Itàlia l'FTSE MIB de Milà perdia quasi un 6%

Pel que fa a Wall Street, ha suspès el mercat durant almenys 15 minuts davant el pànic dels inversors, després d'obrir amb caigudes superiors al 7% en els seus principals índexs. L'índex Dow Jones d'empreses industrials marcava una contracció del 7,17% al cap de pocs minuts de l'obertura dels mercats, fins a situar-se en els 24.009 punts. Per la seva banda, l'índex S&P 500 registrava una caiguda del 7,18%, fins a arribar als 2.759 punts, mentre que el Nasdaq 100 descendia fins als 7.920 punts, un 7,38% menys.

Cargando
No hay anuncios

La sessió s'ha reprès, però tornarà a quedar suspesa si l'índex S&P 500, que recull la capitalització borsària de les 500 empreses més grans que cotitzen al mercat, arriba al 13%.

El president dels Estats Units, Donald Trump, considera que la forta caiguda dels principals índexs borsaris del país es deu a les tensions entre Rússia i l'Aràbia Saudita i les fake news. "L'Aràbia Saudita i Rússia estan discutint sobre el preu i el flux de petroli. Això i les fake news són els motius de la caiguda dels mercats", ha subratllat el mandatari nord-americà al seu perfil de Twitter. També ha dit que la caiguda del preu del petroli era "bo per als consumidors, perquè el preu de la gasolina baixarà".

Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios

Què ha passat amb el petroli? El preu del barril de Brent –el de referència a Europa– s'ha enfonsat un 26,31% en l'inici de la sessió d'aquest dilluns, fins a situar-se en 33,36 dòlars, un nivell en què no cotitzava des del febrer de l'any 2016. Segons les dades reflectides per Bloomberg per al mercat de futurs, la cotització del preu del cru s'ha desplomat després del fracàs de la cimera de divendres a Viena de l'Organització de Països Productors i Exportadors de Petroli (OPEP), amb Rússia i nou països productors més que no formen part del càrtel.

L'OPEP, a proposta de l'Aràbia Saudita, volia retallar la producció total en 1,5 milions de barrils diaris per frenar la caiguda de preus causada pel descens del consum arran de la crisi del coronavirus. Però la proposta no va ser acceptada per Rússia. El fracàs de les negociacions ha generat una guerra de preus entre l'Aràbia Saudita i Rússia, cosa que pot portar a un possible enfonsament del preu del petroli fins al voltant dels 20 dòlars per barril, segons ha advertit Goldman Sachs.

Cargando
No hay anuncios

El professor d'economia i finances de l'escola de negocis Eada, Joan Tarradellas, afirma que, més enllà del coronavirus, la geopolítica té molt a veure en aquest enfonsament del preu del petroli. "El cost d'extracció a Rússia i l'Aràbia Saudita és molt més baix que als Estats Units", apunta. Això comporta que, en un moment de bloqueig com el que hi ha a l'OPEP, les principals perjudicades siguin les empreses extractores nord-americanes, i en menor mesura les britàniques del mar del Nord. "Hi ha una petita probabilitat que s'arregli aquesta setmana o almenys al llarg del mes", calcula l'acadèmic.

Cargando
No hay anuncios

A Espanya, aquesta davallada també explica que Repsol sigui el segon valor de l'Íbex-35 que arrossega més pèrdues durant la jornada. A banda de les gasolineres, l'empresa també opera en el negoci de l'extracció de petroli, on la caiguda del preu "impacta directament i molt". No obstant, bona part de les caigudes als parquets han fet patir la banca espanyola. Les sis grans entitats perden almenys un 7% cadascuna, amb el Banc Sabadell al capdavant. "En situacions com aquesta, als que especulen en borsa els encanta el pànic i poden fer molts diners", assenyala Tarradellas, que recorda que els inversors se'n van als valors refugis com l'or i al deute de països com Alemanya o els EUA.

Pèrdues als mercats asiàtics

Els mercats asiàtics han tancat la primera sessió de la setmana amb pèrdues importants. La Borsa de Tòquio s'ha desplomat aquest dilluns un 5%. L'índex de referència, el Nikkei, ha caigut 1.050,99 punts, un 5,07%, fins als 19.698,76 punts, mentre que el Topix, que agrupa les firmes amb més capitalització de mercat, ha baixat 82,49 punts, un 5,61%, fins a quedar en 1.388,97 punts. Durant la sessió, el Nikkei s'ha arribat a enfonsar fins a un 6,15% abans de retallar pèrdues, encara que no ha aconseguit salvar la barrera psicològica dels 20.000 punts.

Cargando
No hay anuncios

La borsa d'Austràlia, per la seva banda, ha tancat aquest dilluns amb una forta caiguda del 7,9%. El selectiu australià ASX 200 ha tancat en 5.760,6 punts, uns 455,6 punts menys. Les pèrdues a la borsa es calculen en 140.000 milions de dòlars australians (91.683 milions de dòlars americans o 80.438 milions d'euros), mentre que el preu de la divisa australiana ronda els 0,63 dòlars nord-americans, també el més baix des de la crisi financera.

La borsa de Seül ha tancat avui la jornada amb un descens del 4,2% al Kospi, el seu principal indicador, a causa de la por creixent per la propagació del coronavirus i de l'enfonsament dels preus del cru. L'índex Kospi ha acabat amb un retrocés de 85,45 punts, fins a les 1.954,77 unitats, el nivell més baix des del passat 29 d'agost. L'indicador tecnològic Kosdaq ha tancat amb un descens de 28,12 punts o el 4,38%, fins a acabar en 614,60 punts.

Cargando
No hay anuncios

Menor impacte a la Xina

A la Xina, l’índex CSI300 ha caigut un 3,4% i ha tancat en 3.997,13 punts, mentre que l’índex compost de Xangai ha baixat un 3,0%, fins als 2.943,29 punts. Els inversors estrangers han venut accions per valor de més de 12.000 milions de iuans (1.730 milions de dòlars). Tot i així, les pèrdues s'han limitat més que en altres mercats pel descens de nous casos de virus a la Xina i per les expectatives de més suport a l'economia del govern de Pequín.