El preu del petroli cau per sota dels 35 dòlars el barril
La tensió al Pròxim Orient no frena el descens
BarcelonaEl preu del barril de petroli va continuar ahir el descens i es va situar per sota dels 35 dòlars per al barril de tipus Brent per primer cop des del mes de juliol de l’any 2004, ignorant d’aquesta manera la tensió en augment al Pròxim Orient per l’enfrontament entre l’Iran i l’Aràbia Saudita. A diferència de les borses, que sí que van notar la sotragada per la tensió provocada per les proves nuclears de Corea del Nord, aquesta situació no va frenar la caiguda del preu del cru: van pesar més els dubtes sobre l’economia xinesa i el possible descens de la demanda mundial pel refredament de la producció industrial al gegant asiàtic.
El preu del barril de petroli Brent del mar del Nord va situar-se per sota dels 35 dòlars durant una bona part de la sessió d’ahir al mercat de Londres, tot i que a l’obertura cotitzava a més de 36. Així, el petroli de referència a Europa marcava el preu més baix des de l’1 de juliol del 2004, quan es va pagar a 34,18 dòlars el barril. I a menys d’una tercera part dels màxims del febrer del 2013, quan va enfilar-se per sobre dels 117 dòlars amb l’auge de l’Estat Islàmic a l’Iraq. Des del 2004, el preu del Brent ha superat els 120 dòlars el barril tres cops: l’estiu del 2008, just abans de la caiguda de Lehman Brothers, els primers mesos del 2011 amb la Primavera Àrab, i a inicis del 2012 amb la crisi de l’euro.
Al mercat de Nova York el barril de West Texas -el de referència al mercat nord-americà- cotitzava també a la baixa, per sota dels 35 dòlars el barril. D’aquesta manera, el petroli continuava amb la tendència baixista amb què va començar l’any, malgrat la ruptura de relacions entre l’Aràbia Saudita, que és el principal exportador mundial, i l’Iran, que amb l’aixecament de les sancions començarà a exportar el seu petroli, cosa que farà augmentar l’oferta mundial. La ruptura de relacions entre els dos països productors de petroli es va produir després de l’assalt tumultuós i l’incendi de l’ambaixada saudita a Teheran en protesta per l’execució a mans del règim saudita del clergue dissident xiïta Nimr al-Nimr, amb una crisi diplomàtica que amenaça d’estendre’s a altres estats de la zona, també productors i exportadors de petroli.
Rebaixa a Europa
Al marge de la cotització del preu del petroli als mercats internacionals, a la baixa des de l’estiu del 2014, quan l’organització de països exportadors de petroli (OPEP) -l’Aràbia Saudita n’és el principal soci- va decidir augmentar l’oferta, els últims dies s’ha sumat un nou factor a la situació. El règim de Riad ha decidit rebaixar el preu que la seva empresa petroliera estatal, Aramco, cobra als països europeus. Una rebaixa de 60 cèntims de dòlar per barril al que es ven als estats del nord-oest d’Europa i de 20 cèntims al que es ven a l’Europa mediterrània, i que s’ha de servir al febrer.
Amb aquesta rebaixa, l’Aràbia Saudita vol frenar les expectatives de les futures exportacions de l’Iran a aquests estats europeus aprofitant l’aixecament de les sancions.