Economia04/10/2021

El preu de la llum entra de ple en el debat europeu

França se suma a la crida espanyola i l'Eurogrup admet que calen mesures per evitar alentir la recuperació

Brussel·lesEl problema ja no és només espanyol. Aquest dilluns els ministres d'Economia i Finances dels països de la zona euro s'han reunit a Luxemburg amb un punt gens habitual per a un fòrum com aquest: el preu de l'electricitat. L'escalada del cost de la llum arreu de la Unió Europea ha monopolitzat l'agenda dels ministres després de setmanes de pressió des d'Espanya, que han donat fruits quan altres països com França i Grècia també s'han sumat a la crida per a una reforma del mercat elèctric europeu que té de rerefons un debat també geoestratègic. L'elevada dependència del gas rus és una de les principals causes de l'escalada de preus i una mostra més per a alguns que Europa necessita més autonomia també en l'àmbit energètic. Els caps d'estat i de govern de la UE en debatran aquest dimarts en un sopar previ a la cimera sobre els Balcans en què abordaran el paper internacional de la UE.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Abans de la reunió, tant la vicepresidenta Nadia Calviño com el ministre de Finances francès, Bruno Le Maire, han reivindicat una resposta urgent dins el marc d'actuació de la Unió Europea tenint en compte que el mercat que fixa els preus de l'electricitat és europeu. Calviño ha recordat que el govern espanyol va posar sobre la taula una proposta per a una compra i emmagatzematge conjunt de gas dins la UE per fer front a aquesta situació i Le Maire, al seu torn, ha criticat directament que el preu de la llum a Europa estigui tan vinculat al gas, per la qual cosa considera que cal una "millor regulació". Cal recordar que França ha limitat el preu del gas i l'escalada de preus. També el ministre grec Christos Staikouras ha avisat que aquesta alça de preus pot acabar comprometent la recuperació econòmica postpandèmia.

Cargando
No hay anuncios

Brussel·les explora mesures però no reformes

En aquest punt és on l'Eurogrup ha compartit de manera conjunta la preocupació, segons ha reconegut el seu president, Paschal Donohoe: "Tots estem d'acord que part significativa d'aquest augment de preus és temporal, però l'angle humà és evident. Compartim la necessitat de protegir els més vulnerables a través de mesures focalitzades", ha dit el mandatari irlandès, que també ha assegurat que tots els ministres de Finances estan d'acord que el problema és de "tots els europeus" i que cal fer un seguiment complet de l'evolució dels preus de l'energia per evitar que la recuperació se'n ressenti.

Cargando
No hay anuncios

La por de Brussel·les també és que aquest encariment dels preus de la llum hipotequi les polítiques verdes que busquen descarbonitzar l'economia europea perquè un 20% de la pujada de preus té a veure amb el mercat de drets d'emissió de carboni, un mecanisme pensat especialment per desincentivar l'ús de combustibles fòssils i que encara es vol encarir més. El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, ha reivindicat que la transició energètica és la solució i no el problema a llarg termini, però a curt, ha admès que cal adoptar mesures, sobretot de cara a l'hivern. La Comissió està treballant en una guia d'eines a disposició dels estats que presentarà la setmana que ve i Gentiloni també ha anunciat que al desembre es presentarà un paquet energètic amb noves mesures, però ha descartat una gran reforma del mercat de dret d'emissions. Sí que ha dit que s'exploren mesures com les compres de gas, però més com un pedaç de cara a situacions excepcionals i de cara a l'hivern que no com un gran canvi estructural. "Hem de donar solucions i, si podem, han de ser originals", ha dit el comissari italià.