El preu del lloguer d'oficines es dispara a Barcelona

La inversió immobiliària en hotels cau després de la moratòria decretada per Colau

La torre d'Iberdrola a la Fira comença a atraure empreses.
Xavier Grau
03/12/2015
3 min

BarcelonaLa millora de l'economia i de la situació general de les empreses ha disparat l'ocupació d'oficines a Barcelona i també els preus de lloguer, i no només al centre de la ciutat, sinó també en zones més perifèriques, com el 22@ i la plaça Europa, segons un informe presentat aquest dijous per la consultora CBRE. La contractació d'oficines a Barcelona tancarà l'any amb un increment del 40% respecte del 2014, i arribarà als 360.000 metres quadrats, el doble que el 2013, fet que suposa tornar a nivells previs a la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i això, els preus de lloguer de les oficines a Barcelona se situen encara molt per sota de Madrid. Així, a Madrid el preu del metre quadrat per mes a la zona 'prime' (més cèntrica) se situa en quasi 27 euros, mentre que al centre de Barcelona és de 19,50 euros. Però l'increment de preu a la zona més cèntrica de Barcelona ha estat del 10%. I com que hi ha poc producte, a les zones de nous desenvolupaments com el 22@ i la plaça Europa el preu se situa en els 16,5 euros, amb un increment durant l'any del 18%.

A més, cada cop hi ha menys disponibilitat al centre. Els edificis rehabilitats s'han anat destinant primer a hotels i ara, amb la moratòria decretada per l'Ajuntament, a usos residencials. Això fa que la taxa de disponibilitat d'oficines a Barcelona sigui del 14,4% –a Madrid és del 16,6%– i les previsions per a l'any que ve siguin que encara baixi més, per situar-se al voltant del 12%.

Això ha provocat que s'hagin posat en marxa projectes de noves oficines que estaven aturats, com la segona torre d'Iberdrola a la Fira, i fins i tot es comencin a fer noves operacions de sòl per construir, normalment amb l'associació de promotors locals, que són els que disposen del sòl, i inversors internacionals, que tenen els recursos financers, segons la directora de l'oficina de Barcelona de CBRE, Anna Esteban. També s'ha notat una millora en zones més allunyades de la ciutat, com Sant Cugat o Viladecans, que durant la crisi han tingut el mercat totalment aturat i que ara ja veuen noves operacions en els seus parcs de negocis.

A més, les perspectives són bones a llarg termini, precisament pel baix preu del lloguer a Barcelona en relació a altres capitals. Segons la directora de CBRE a Barcelona els indicadors econòmics són millors que a Madrid i per al director de 'capital markets' de la consultora, Xavier Güell, els inversors veuen que el recorregut de les rendes "és dels més alts d'Europa" i per això hi tenen tant d'interès.

La millora del mercat d'oficines a la capital catalana es deu, segons Anna Esteban, a la millora de l'economia. En molts casos, explica, són empreses que pel seu creixement necessiten més superfície, i com que al centre no disposen de tants metres quadrats van a les noves zones d'expansió, on, a més, els edificis responen més a les exigències –sobretot de les multinacionals– d'infraestructures de telecomunicacions i certificacions energètiques.

Moratòria de Colau

Això fa que quedin edificis buits al centre per rehabilitar. Els anys precedents aquest edificis es dedicaven en molts casos a la reconversió en hotels però, amb la moratòria decretada per la nova alcaldessa, Ada Colau, ara van fonamentalment al mercat residencial. Per això la inversió en hotels el 2015 ha estat inferior que la de l'any passat: uns 260 milions aquest any, enfront de 315 l'any passat i 421 el 2013, segons el director d'Hotels de CBRE, Jorge Ruiz.

El descens, però, diu Ruiz, no és només per la moratòria, sinó que hi ha un element que és el caràcter de refugi que ha tingut Barcelona per als inversors durant la crisi. Així, quan la inversió estava totalment parada per la crisi, Barcelona era l'única ciutat que rebia inversió en hotels. Ara, amb la millora general, aquesta inversió s'ha diversificat i ha tornat a Madrid i a alguns punts consolidats de la costa.

Per a Ruiz, "és difícil de quantificar quant ha afectat la moratòria, però pot haver tingut algun impacte". De fet, diu, el mercat és disciplinat i ara està parat per les noves normes municipals, però s'ha mostrat segur que la inversió en hotels tornarà quan s'aixequi la moratòria. Una moratòria que ha tingut, com a efecte col·lateral, un encariment de les operacions que hi ha hagut de venda d'hotels ja en funcionament.

L'altre aspecte en el que destaca Barcelona és la logística, que també ha marcat un any rècord, amb 500.000 metres quadrats de contractació fins al setembre i la previsió que continuï augmentant el 2016. En el preu del lloguer a Barcelona hi ha hagut un petit repunt, ja que ha passat dels 6 euros als 6,5 euros per metre quadrat i mes, mentre que a Madrid els preus es mantenen en els nivells del 2014, de 5 euros per metre quadrat.

stats