Immobiliari

El preu de l'habitatge torna a créixer a nivells prepandèmics

El tercer trimestre va augmentar un 3,3% a Catalunya i un 4,2% a Espanya

BarcelonaEl preu dels pisos ja torna a créixer als nivells que ho feia abans de la pandèmia, després de la frenada que es va produir durant el 2020 per l'impacte del covid-19 en l'economia i el mercat immobiliari, segons es desprèn de les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Així, l'índex que elabora aquest organisme indica que a Catalunya el tercer trimestre d'enguany pràcticament es va recuperar el ritme del quart trimestre del 2019, mentre que en el conjunt de l'Estat l'increment durant el tercer trimestre va ser el més alt des del tercer trimestre del 2019.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, el preu de l'habitatge a Catalunya va pujar un 3,3% anual el tercer trimestre, segons l'INE. És una dècima més respecte a la variació anual del segon trimestre, que va ser del 3,2%, i la pujada més destacada des del quart trimestre del 2019, quan va ser del 3,4%. Pel que fa a la variació trimestral, el preu de l'habitatge va augmentar un 1,3%, xifra que representa un descens d'1,2 punts respecte a la variació del trimestre anterior. Al conjunt de l'Estat, la variació anual d'aquest índex al tercer trimestre va pujar nou dècimes i es va situar en el 4,2%, la més alta des del tercer trimestre del 2019.

Cargando
No hay anuncios

Per tipus d'immoble, en el conjunt de l'Estat la variació anual del preu de l'habitatge nou va baixar quasi dos punts, fins al 4,1%, mentre que la del de segona mà va arribar al 4,3%, quasi un punt i mig per sobre de la registrada el trimestre anterior. Quant a la variació trimestral, l'índex general en el tercer trimestre d'aquest any va ser del 2,1%. A Catalunya, el preu dels pisos nous va créixer un 1,8% anual, és a dir, 4,7 punts menys que la variació del segon trimestre d'aquest any. En canvi, en els habitatges de segona mà, la variació anual va ser del 3,5%, sis dècimes més que la del segon trimestre.

Per al director d'estudis del portal Pisos.com, Ferran Font, les dades de l'INE demostren que el tercer trimestre d'aquest any "es consolida el canvi en l'evolució dels preus que s'havia iniciat el trimestre anterior i les xifres tornen al nivell prepandèmia". Per a Font, el canvi de tendència "és evident" i s'haurà de veure si els pròxims trimestres s'accelera l'augment dels preus tenint en compte el manteniment de la demanda i l'escassa oferta que hi ha.

Cargando
No hay anuncios

Miquel Morell, del Col·legi d'Economistes de Catalunya, coincideix en aquesta apreciació i hi posa una dada. Abans de l'esclat de la bombolla, en el període del 2000 al 2007, a Catalunya hi havia una mitjana de 10 habitatges nous acabats per cada 1.000 habitants; i ara aquesta ràtio ha baixat a 2 habitatges nous. Per a Morell, aquesta manca d'oferta estructural és un dels factors que impulsen a l'alça els preus.

Impacte de la inflació

Però, a més, aquest economista indica dos factors més de tipus conjuntural que també fan pujar els preus. D'una banda, "que la capacitat d'estalvi d'un sector de la població ha augmentat amb la pandèmia". Aquest factor, sumat als baixos tipus d'interès, converteixen l'immobiliari en "una alternativa d'inversió".

Cargando
No hay anuncios

Morell, però, també alerta de l'impacte que pot tenir la inflació actual en el mercat immobiliari. Si aquesta inflació conjuntural s'acaba convertint en estructural comportarà una reacció del BCE i una probable pujada de tipus d'interès. D'altra banda, s'haurà de veure quin efecte té en els preus de l'habitatge l'augment dels costos de la construcció, que també s'estan disparant.