Energia

El preu de l'energia posa en perill el 16% de les pimes catalanes i 320.000 llocs de treball

Una enquesta de Pimec assegura que les empreses paguen fins a un 200% més pel gas i un 50% més per la llum

BarcelonaEnquesta demolidora de la patronal Pimec als seus associats. L'escalada del preu de l'energia pot acabar amb un 16% de les pimes catalanes i comportar la pèrdua de 320.000 llocs de treball. Per evitar-ho, el primer que demana aquesta patronal, i ja ho ha traslladat a les autoritats de Brussel·les, és excloure el gas del sistema de fixació del preu de l'electricitat. Aquesta enquesta es va fer al febrer, abans de l'atac de Rússia a Ucraïna que encara ha encarit més l'energia, amb la qual cosa la situació podria ser fins i tot pitjor. L'enquesta s'ha fet a 350 petites i mitjanes empreses catalanes, un 41% de les quals industrials.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de Pimec, Antoni Cañete, en la presentació de l'enquesta ha incidit en la necessitat de deslligar el gas del sistema de fixació del preu de l'electricitat. Cañete ha explicat que més del 16,4% de les pimes enquestades conclouen que si el preu de l'energia continua la seva tendència ascendent o bé si es manté en els actuals preus, això podria comprometre la continuïtat de la seva activitat. Un 45,6% de les pimes enquestades asseguren que l'increment de l'energia els està afectant de manera preocupant i un 34,7% apunten que els afectarà, encara que de manera limitada, mentre que només un 3,3% afirmen que no tindrà afectació en la seva activitat.

Cargando
No hay anuncios

Per sectors, l'enquesta posa de manifest que l'augment disparat dels preus de l'energia afectarà de manera preocupant o fins i tot de forma més greu el 83% de les empreses de l'hostaleria i la restauració, i el 68% en el cas de les empreses industrials. Una altra dada que aporta el sondeig és que per al 36% de les pimes catalanes, el cost de l'energia supera el 10% dels seus ingressos. El director d'estudis de Pimec, Moisès Bonal, ha assegurat que si l'enquesta s'hagués fet aquests dies, les dades serien pitjors amb tota seguretat, i ha comminat les administracions a prendre mesures.

El president de la comissió d'energia de Pimec, Joan Vila, ha avisat que si no s'adopten mesures excepcionals, podria haver-hi "tancaments d'empreses" pels preus de l'energia, que ja era cara a Espanya en comparació amb altres països europeus, ha recordat. "Patirem fort", ha reblat Vila, que ha urgit "mesures excepcionals". Aquest dirigent de Pimec ha recordat que des del 2005 aquesta patronal demana deslligar el gas —i abans també el carbó— del mercat elèctric, perquè marquen el preu les tecnologies cares quan hi ha tecnologies que l'únic cost que tenen és el de la inversió, però tenen uns mínims costos operatius. Això fa que hi pugui haver moviments especulatius amb algunes fonts, com la hidràulica, ha apuntat.

Cargando
No hay anuncios

Per això, el president de Pimec ha reclamat a Espanya i a les autoritats europees que modifiquin el sistema de fixació de preus de l'energia per evitar rendes excessives i que implantin "mesures fiscals" per capturar part dels rendiments que obtenen alguns generadors d'electricitat.

Augments de preus

L'enquesta també analitza com ha afectat l'encariment de l'energia els contractes anuals de subministrament que signen moltes empreses. Així, més de la meitat de les pimes consultades han rebut ofertes de preu del gas per al 2022 que impliquen increments del 200%, i de més del 50% en el cas de l'electricitat. Cañete ha xifrat la rendibilitat mitjana de les pimes catalanes en un 6%, i ha alertat que increments d'aquest calibre en el cost del gas i de l'electricitat poden fer que deixin de ser viables. De fet, els elevats preus de l'energia ja estan provocant parades d'activitat aquests dies en algunes companyies electrointensives.

Cargando
No hay anuncios

Pimec, que forma part de la patronal europea SME United, ha explicat que aquesta organització s'ha dirigit per carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, per reclamar que el gas surti del sistema marginalista de fixació de preus de l'electricitat. Aquest sistema fa que el preu final de tota l'electricitat negociada en el mercat el marqui el cost de l'últim megawatt que hi entra, que generalment són les centrals de cicle combinat, que cremen gas per produir electricitat. L'alt preu del gas natural, juntament amb el cost dels drets d'emissió de CO₂, fa que aquesta sigui la tecnologia més cara i la que fixa el preu per a la resta de tecnologies, com la nuclear, la hidràulica i les renovables, que no tenen aquest cost.

Així, el gas natural té una incidència enorme en el preu de l'electricitat, malgrat que el 2021 només un 17% de l'energia elèctrica es va generar amb aquest hidrocarbur, i al gener va ser un 24% i al febrer un 21%, segons les dades aportades per Pimec. Segons aquesta patronal, el gas natural pot ser responsable del 50% de l'encariment de l'electricitat.

Cargando
No hay anuncios

Per a la patronal, l'elevat preu del gas i les "ineficiències" a l'hora de calcular el preu de l'electricitat amb un mercat marginalista tenen un cost anual per habitant de 1.660 euros. Fa un any aquest cost era de 94 euros, apunten. És per això que Pimec demana prendre mesures radicals per canviar ràpidament el pool (mercat) energètic comunitari i reduir la dependència dels combustibles més afectats per les sancions a Rússia. La patronal també demana als governs català i espanyol que prenguin mesures fiscals per tal de capturar alguns dels rendiments que obtenen certs generadors d’electricitat, els denominats beneficis caiguts del cel, tal com proposa Europa, per revertir en la millora de preu de l'energia. A més, Pimec també demana inversió en renovables i subvencions realistes i flexibles.