POLÍTICA MONETÀRIA
Economia 17/09/2015

Pressions a la Fed perquè no apugi avui els tipus d’interès

Els mercats segueixen amb molta atenció la decisió que anunciarà Janet Yellen

Núria Ferragutcasas
3 min
La presidenta de la Reserva Federal dels Estats Units, Janet Yellen, anunciarà avui en una roda de premsa a Washington si apuja els tipus d’interès.

WashingtonTot el món econòmic està avui pendent de si la Reserva Federal (Fed), el banc central dels Estats Units, decideix apujar els tipus d’interès, que estan entre el 0% i el 0,25% des de l’inici de la Gran Recessió, l’any 2008. Durant mesos els analistes econòmics donaven per fet un lleu increment per a aquest setembre, però ara ho consideren més improbable per la incertesa que va crear fa unes setmanes la Xina als mercats mundials, la fortalesa del dòlar i la baixa inflació nord-americana.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La presidenta de la Fed, Janet Yellen, serà l’encarregada d’anunciar la decisió del banc central més gran del món en una roda de premsa a Washington. En les últimes setmanes s’han multiplicat les pressions a la Fed perquè mantingui el preu del diner al nivell actual. Les pressions han crescut en els últims dies amb la intenció que la Fed ajorni l’increment fins a finals d’any.

El Banc Mundial ha aconsellat a la Fed que esperi a apujar els tipus fins que l’economia global sigui més estable. Tot i que el mercat fa temps que es prepara per a aquest augment, la institució internacional creu que podria provocar “turbulències immediates” als mercats. A més, un informe recent seu revela que també podria frenar els fluxos de capital cap als mercats emergents.

D’altra banda, alguns inversors i economistes consideren que l’economia encara no és prou forta i que cal mantenir els estímuls econòmics. El Nobel d’economia Joseph Stiglitz ha insistit aquests dies que l’economia real, la de l’ocupació i els salaris, no s’ha recuperat. I l’exsecretari del Tresor dels EUA Larry Summers ha afirmat que seria “un error” apujar els tipus d’interès després de la confusió que van viure els mercats a finals d’agost.

Dades d’ocupació i inflació

Les últimes dades macroeconòmiques tampoc reforcen l’escenari d’un augment dels tipus d’interès. L’última dada de creació d’ocupació va ser més baixa de l’esperada i la inflació es va reduir a l’agost i continua per sota de l’objectiu del 2% de la Fed. Tot plegat dóna una altra raó a l’equip de Yellen per mantenir les polítiques favorables al consum i esperar-se a apujar els tipus.

La presidenta de la Reserva Federal ha aconseguit mantenir unida la institució en les últimes decisions que ha pres. Tot i així, alguns analistes d’aquest banc central creuen que no cal esperar més, ja que l’atur s’ha reduït fins al 5,1% -la xifra més baixa des del març del 2008- i l’economia va créixer un 3,7% en el segon trimestre d’aquest any. D’altra banda, temen que es creïn noves bombolles financeres després de tants anys amb uns tipus en el nivell més baix de la història dels EUA.

Sondeig entre economistes

Un sondeig de l’agència Reuters revela que 45 de 80 economistes creuen que la Fed no apujarà avui els tipus d’interès. Un resultat semblant a l’enquesta de Bloomberg, que assegura que 57 de 111 economistes consultats consideren que el banc central no farà cap moviment.

Tot i així, el marge de les dues enquestes és ajustat i caldrà veure què diu Yellen i com justifica la seva decisió, una de les més importants des que va assumir la presidència de la Fed el febrer del 2014.

“Esperem que s’anunciï un augment [de tipus d’interès] -va dir a Reuters l’analista de JPMorgan Michael Feroli-. Creiem que és el que cal fer”. Per contra, Jan Hatzius, de Goldman Sachs, va explicar que creu que la pujada de tipus es farà a finals d’any, però que la Fed “probablement hauria d’esperar encara més temps”, davant la baixa inflació i l’augment de costos d’endeutament als mercats de bons.

stats