Foment del Treball defensa l'obligatorietat de vacunar els treballadors contra el covid
Sánchez Llibre vol que s'apliqui una mesura com la d'Itàlia
BarcelonaEl debat sobre obligar o no els treballadors a vacunar-se contra covid-19 torna a estar en el punt de mira. Dijous passat Itàlia va aprovar un decret que obligava tots els empleats, tant d'empreses públiques i privades com autònoms, a tenir un certificat covid a partir del 15 d'octubre que acrediti que han rebut com a mínim una dosi de la vacuna o que han passat la malaltia. Aquest dilluns al matí, ha sigut el president de la patronal catalana Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, qui s'ha mostrat partidari que s'apliqui aquesta mesura a Espanya en una entrevista a TVE: "Hi ha un 3% o 4% de la població activa espanyola i catalana que, podent haver-se vacunat, no ho ha fet, i això pot obstaculitzar la recuperació econòmica de les empreses al 100%", ha assegurat. Tot seguit ha afegit: "Penso que l'obligatorietat seria bona, però és una decisió que està en mans del govern i dels metges".
A Itàlia, en cas que el treballador no s'hagi vacunat o no hagi passat el virus haurà de sotmetre's a un test cada dos dies que quedarà registrat en el certificat covid. Si no presenta aquest document o el falsifica, l'empleat s'enfrontarà a una multa que pot arribar als 1.500 euros o a una suspensió temporal de treball i sou, però en cap cas seria acomiadat.
¿Però a Espanya es podria aprovar la mesura via decret? "Amb un simple decret és molt difícil, ja que toca drets fonamentals com l'autonomia individual, salut, intimitat...", explica l'advocat laboralista d'Augusta Abogados i professor de la UOC Pere Vidal. Una sentència de l'Audiència Nacional del setembre del 2010 ja deixava clar que només es podria dur a terme una vacunació obligatòria en col·lectius específics, com personal sanitari o l'exèrcit, i amb caràcter general a determinats viatges a l'estranger o com a condició per entrar a Espanya. L’advocat va més enllà i recorda que el Conveni Relatiu als Drets Humans i la Biomedicina estableix el principi de la "primacia de l'ésser humà", que diu que l'interès i el benestar de la persona "han de prevaldre sobre l'interès exclusiu de la societat i la ciència". Davant d'aquesta situació, doncs, segons aquest advocat laboralista, la fórmula legal que encaixaria millor amb el test de proporcionalitat que ha de superar qualsevol mesura restrictiva de drets fonamentals seria la de tirar endavant aquesta obligatorietat només en alguns sectors laborals concrets. "Haurien de ser sectors especialment exposats al risc, però en cap cas podria ser una mesura de caràcter general", insisteix Vidal.
Ara bé, també explica que la decisió d'aquest mateix setembre del Tribunal Suprem que valida el certificat covid de la Xunta de Galícia per entrar a restaurants i discoteques obre una petita escletxa per fer-ho via decret. "La sentència ve a dir que els drets fonamentals poden cedir davant altres drets (no fonamentals) o fins i tot principis programàtics generals", puntualitza l'advocat.
Itàlia és el primer estat de la Unió Europea que pren una mesura d'aquestes característiques. Només en queden exempts els empleats que facin la jornada laboral teletreballant. Ara bé, a Grècia els treballadors no vacunats estan obligats a sotmetre's a un test de manera regular i als Estats Units la vacunació també és obligatòria només entre empleats públics i de grans empreses. També hi ha altres països on per llei s'han de vacunar els ciutadans majors d'edat, com el Tadjikistan i el Turkmenistan, però són casos excepcionals.
L'aeroport, encara
A banda de la vacunació, el president de la patronal també ha fet una crida als governs espanyol i català sobre l'ampliació de l'aeroport del Prat. Tot i que el projecte ja ha estat descartat per l'executiu central, Sánchez Llibre diu que encara hi ha temps perquè els dos governs puguin reprendre la negociació sobre el projecte en els pròxims deu dies, abans de la data límit del 30 de setembre, quan s'hauria d'aprovar el nou DORA. "Fins al dia 30 queden deu dies; deu dies en política és molt", ha insistit Sánchez Llibre, que ha reiterat la necessitat d'ampliar l'aeroport perquè Barcelona no esdevingui "una capital local en lloc d'internacional". "Si s'ajorna cinc anys hi haurà responsabilitats polítiques", ha afegit, en referència a les pròximes eleccions.