El president de FemCat sobre el model fiscal: "Catalunya fa temps que té un excés de càrrega"
L'empresari Carles Sumarroca defensa que és al sector públic on hi ha més coses a fer per afavorir la competitivitat de l'economia
BarcelonaEl president de FemCat, Carles Sumarroca, ha reivindicat aquest dilluns la necessitat de revisar el model fiscal català perquè hi ha en joc la competitivitat. "Catalunya fa temps que té un excés de càrrega", ha manifestat en una conferència a la Cambra de Comerç de Barcelona.
L'empresari ha dit que sense un volum de recursos similar al d'altres territoris amb qui ens volem comparar, no es pot aspirar a ser igual de competitiu. "No es poden tenir impostos com els suecs i un retorn productiu equiparable al d'altres tipus d'economia", ha avisat. "Sembla un contrasentit i cal revisar-ho", ha afegit.
Ha apostat per allunyar el debat de l'entorn estrictament polític i fer-hi una aproximació econòmica, des de la lectura que la competitivitat va lligada "als recursos que tens i a com els assignes".
Sumarroca, que és vicepresident de la constructora catalana Comsa-Emte, també ha fet una crítica a la gestió pública, que és on ha assenyalat que queden més deures per fer per afavorir la competitivitat. Ha parlat d'educació, de recerca i d'infraestructures com a tres de les àrees estratègiques.
Segons ha dit, l'empresa privada, en general, ha aprofitat la crisi per ajustar-se i millorar productivitat o organització, mentre que a l'àmbit privat tot això no s'ha produït amb la mateixa intensitat. "Els deures els tenim ara bàsicament a la part de la gestió pública", ha insistit.
Sous de funcionaris lligats a productivitat
El president de FemCat ha defensat que els salaris es lliguin cada cop més a la productivitat, també en el cas del sector públic. Pel que fa a l'atur, ha insistit en que cal repensar el sistema de subsidis actual per transformar-lo en un model més incentivador.
L'empresari també s'ha referit a les retallades i ha avisat que privatitzar la gestió de determinats serveis no ha d'implicar perdre el principi d'universalitat. També ha afegit que no pot ser que tot sigui gratuït i que s'ha de treballar amb l'objectiu de l'eficiència.