Patronals

El president del Cercle d'Economia reclama al Govern una fiscalitat competitiva

Faus reclama un debat profund de país per abordar temes com l'ampliació del Prat o les renovables

La Seu d'UrgellEl president del Cercle d'Economia, Javier Faus, ha reclamat al Govern, just quan està preparant els pressupostos per al 2022, una fiscalitat més baixa. "Sense una fiscalitat competitiva Catalunya no serà líder", ha sentenciat Faus en la primera ponència de la XXXII Trobada Empresarial del Pirineu, que ha començat aquest dijous a la Seu d'Urgell amb la participació de més de 600 empresaris, la major part de les comarques de Lleida, però també amb una presència important –al voltant del 20%– d'empresaris andorrans.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Faus, en la línia de l'última nota d'opinió del Cercle d'Economia, ha reclamat als polítics un model per al creixement econòmic de Catalunya, amb una estratègia a llarg termini, que a parer seu no passa pel decreixement. A banda de la fiscalitat, que el president del Cercle considera clau per "atraure talent", també s'ha mostrat crític amb altres decisions polítiques, com el no a l'ampliació de l'aeroport del Prat o el PEUAT de Barcelona, que va impedir la instal·lació d'alguns hotels de luxe a la capital catalana.

Cargando
No hay anuncios

"La teoria del decreixement és una barbaritat", ha indicat Faus, que ha assenyalat que només amb creixement es pot assegurar la prosperitat dels ciutadans. "Es pot fer compatible el creixement econòmic i la reducció d'emissions", ha indicat el president del Cercle. Faus ha criticat la "manca de model per falta d'idees" dels polítics. "Calen més polítiques públiques i menys política", ha dit Javier Faus, i ha llistat algunes polítiques que podrien dur Catalunya a un lideratge econòmic.

Per tirar endavant aquestes polítiques, Faus ha demanat "allunyar-se dels extrems que impedeixen els consensos". En aquest sentit, ha reclamat als polítics el retorn a la centralitat com la forma per aconseguir "un model compartit i pragmàtic". "No hi ha manca de projectes, sinó de polítiques estratègiques", ha reblat el president del Cercle d'Economia, que ha posat com a exemple l'ampliació de l'Hospital Clínic de Barcelona, de la qual fa 20 anys que es parla sense haver arribat a un acord, i que si estigués feta asseguraria el paper de Barcelona com a "principal centre de la salut del sud d'Europa".

Cargando
No hay anuncios

Suport als JJOO

Faus ha posat un exemple d'aquesta estratègia que reclama: el cas de la planta de Tesla a Berlín, que, malgrat l'oposició inicial d'alguns sectors ecologistes, les autoritats alemanyes van tirar endavant i suposarà la creació de 12.000 llocs de feina. En aquest sentit, ha demanat a les autoritats catalanes que defineixin un model de país perquè "Catalunya té totes les cartes a favor seu per ser un país millor", i els ha encoratjat a donar suport a la candidatura dels Jocs Olímpics dels Pirineus, a apostar per turismes de qualitat o a impulsar les energies renovables, perquè si no, "Catalunya acabarà important de la resta d'Espanya i Europa l'energia". Sobre les renovables, Faus ha incidit que "la transició tindrà un cost més alt" del que la societat creu. Però ha censurat que en temes com les renovables o l'ampliació de l'aeroport "no hi hagi un debat profund de país".

Cargando
No hay anuncios

En la benvinguda, el president de la Trobada, Vicenç Voltes, ha mostrat la seva satisfacció per la recuperació del format presencial, després que el 2020 fos telemàtica per la pandèmia. Voltes ha destacat dos temes que estaran presents durant les dues jornades: “El país i les empreses, des dels reptes a les oportunitats que, com a país, tenim al davant”. Però sobretot ha anunciat que s'hi parlarà de “resiliència, posant en valor el teixit empresarial i la figura de l'empresari”.