TELECOMUNICACIONS
Economia13/09/2019

Prejubilats de 53 anys per capgirar Telefónica

L’operadora tornarà a aprimar la plantilla amb baixes voluntàries davant la caiguda a la borsa

Paula Solanas
i Paula Solanas

BarcelonaLa tornada de les vacances de José María Álvarez-Pallete ha sigut més complicada aquest any que en estius anteriors. El president de Telefónica es va reincorporar amb una cita urgent a l’agenda. L’operadora va decidir avançar la reunió del seu consell d’administració (havia de ser el 25 de setembre i es va passar al 10), després que el valor de les seves accions retrocedís a finals d’agost fins al que tenien fa dues dècades. El valor de l’operadora preocupa els inversors, que veuen incerteses al voltant de Telefónica, com l’exposició al Brexit pel negoci al Regne Unit o la inestabilitat política i econòmica a l’Argentina. Els mercats esperaven un pla de xoc i, de moment, la companyia ha respost amb un nou paquet de prejubilacions lligat a la negociació del pròxim conveni col·lectiu.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És el que es coneix com a Pla de Suspensió Individual voluntari (PSI), i més de 6.000 treballadors ja han sortit de la companyia per aquesta via, menys traumàtica que un expedient de regulació d’ocupació. Els empleats s’hi acullen de manera voluntària i podran optar-hi els majors de 53 anys. Aquest nou pla afectaria uns 5.000 treballadors, segons calculen els sindicats, amb condicions similars a l’últim pla aprovat. Aleshores Telefónica va pagar el 68% de la retribució anual bruta als treballadors fins a la jubilació, fent-se càrrec de les contribucions a la Seguretat Social. L’objectiu és que a llarg termini la mesura suposi un estalvi, però de moment haurà d’aprovisionar una despesa de 1.600 milions d’euros per fer-hi front. A partir del 2021, en canvi, espera estalviar 220 milions a l’any.

Cargando
No hay anuncios

Des de Telefónica, la sortida dels treballadors més grans es defensa com una manera de fer “evolucionar la plantilla” i adaptar-la als perfils que necessitarà en la pròxima dècada. La contrapartida a aquestes baixes seria la contractació de nous treballadors menors de 35 anys. Tot i això, fonts oficials de Telefónica no concreten xifres sobre aquestes incorporacions i es limiten a destacar els programes de captació de talent que ja té en marxa l’empresa. “Serem menys gent i més centrada en el desenvolupament de plataformes”, explica Prudencio Colmenero, responsable de la secció de telecomunicacions de la UGT a Catalunya.

Des que Álvarez-Pallete va agafar el relleu de César Alierta, el deute de Telefónica s’ha reduït prop d’un 22%, però aquesta càrrega històrica encara persegueix l’operadora. El nou president és l’encarregat de pilotar el grup en un moment en què el negoci ha passat de la veu a les dades, on competeix cada cop més amb les grans tecnològiques.

Cargando
No hay anuncios

Venda d’actius

A banda dels ajustaments en la plantilla, Telefónica encara es pot despendre d’algun actiu per donar oxigen a la seva situació financera. Per ara, aquesta setmana ha anunciat que accelerarà els plans per vendre’s la seva cartera de torres de telecomunicacions, propietat de Telxius i altres filials. És un moviment similar al que ja han posat en marxa altres operadores i no hauria de patir per trobar compradors. Des de fons especialitzats fins a la gestora de torres catalana Cellnex, diferents actors han animat les adquisicions en aquest sector els últims anys.

Cargando
No hay anuncios

Mentre no arriben noves mesures, el preu de l’acció ha rebaixat el dramatisme i ha remuntat un 14% des de la caiguda d’aquest estiu.

Adeu a la permanència en els paquets Fusión

Els clients de Movistar tenen una mica més de llibertat per ser infidels a la companyia. L’operadora va anunciar ahir que a partir d’aquest setembre eliminarà el compromís de permanència en els seus paquets Fusión, però només en el segment residencial. Tant els usuaris que es donin d’alta com els que ja el tenien contractat podran suspendre el contracte sense haver de pagar una penalització. El president de Telefónica Espanya, Emilio Gallo, va assegurar que amb aquest canvi la companyia “canvia les regles del joc” i fa el primer pas entre els seus competidors per eliminar aquest obstacle. De fet, l’antic monopoli estatal de les telecomunicacions ja va suprimir la permanència per a les seves tarifes mòbils el 2013 i per a alguns paquets de Fusión el 2015. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha criticat en diverses ocasions aquesta clàusula dels contractes de telefonia.