Economia01/12/2016

Front comú de Catalunya, País Valencià i Balears contra el dèficit del 0.6% de Montoro

Suposa un increment dels recursos per a la Generalitat de 215 milions. La resta de comunitats socialistes s'abstenen

Dani Sánchez Ugart / Júlia Manresa
i Dani Sánchez Ugart / Júlia Manresa

MadridEl sostre de dèficit per a les comunitats autònomes serà del 0,6% el 2017. L'abstenció de la majoria d'autonomies socialistes ha permès l'acord d'aquest llindar amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro a la reunió celebrada aquest dijous Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), que aplega els consellers d'Hisenda i el ministre del ram.Tot i això, Catalunya, el País Valencià i Balears hi han votat en contra. L'acord també implica, però, que es continuï rebaixant fins al 0,3% el 2018 i s'arribi a l'equilibri pressupostari el 2019. Una de les condicions que ha posat el PSOE per pactar aquest llindar era la pujada del salari mínim un 8% fins als 707,6 euros.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per a Catalunya, aquesta dècima més significa un increment de recursos de 215 milions d'euros, també respecte al que va incloure la conselleria d'Economia en els pressupostos, que tot just van iniciar aquesta setmana el seu tràmit parlamentari. El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha sortit de la reunió amb un missatge ras i curt en què ha deixat clar que el govern català hi ha votat en contra perquè "aquestes propostes estan molt allunyades de que els ciutadans es mereixen". A banda, Junqueras ha explicat que ha aprofitat la reunió per "explicar la voluntat de Catalunya de fer un referèndum" i la preocupació respecte la possibilitat d'un repunt dels tipus d'interès que dificulti la gestió del deute públic. En la mateixa línia ha anat el conseller valencià, que ha insistit en què aquest límit és insuficient.

Cargando
No hay anuncios

La reforma del sistema de finançament autonòmic

Però ni les comunitats que s'han abstingut s'han guardat els retrets. La majoria de consellers coincidien en recordar que el que necessiten les autonomies és una revisió del sistema de finançament autonòmic. També han reclamat que s'aclarissin les bestretes que les autonomies han de rebre de l'Estat aquest 2017, una demanda que Montoro ha reiterat que no pot complir perquè fins que no s'aprovin els pressupostos. En aquest sentit, el ministre Montoro només ha aclarit que aquesta serà una de les tasques de la vicepresidenta i ministra d'Administracions Públiques, Soraya Sáenz de Santamaría i ha evitat en tot moment la confrontació, escapant respondre a la demanda de Junqueras sobre el referèndum.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, diversos consellers, fins i tot el valencià, han coincidit en reconèxier un canvi d'actitud per part del ministre Montoro. Ell mateix ha qualificat aquesta primera reunió com "un consell que marca una manera diferent de fer política, hi ha hagut acords i ha hagut un bon clima de coincidència i sense enfrontaments". "Els hem convençut una mica i ens han convençut", ha reconegut.

El PSOE inicialment demanava a Montoro que flexibilitzés l'objectiu de dèficit fins al 0,7%, repetint l'objectiu del 2016, i per això les seves comunitats s'han abstingut. El PSOE ha lligat el seu suport al sostre de despesa tant a aquesta flexibilització del dèficit com a una pujada del 8% del salari mínim interprofessional, i a un increment d'impostos directes, sobre els quals ha de descansar l'increment de la recaptació que ha de permetre a l'Estat complir amb l'exigència de Brussel·les, que encara demana un estalvi addicional de 5.500 milions per a l'any que ve.

Cargando
No hay anuncios

Fa temps que les comunitats demanen més marge per respirar perquè mentre l'Estat ha anat incomplint sistemàticament el límit, Montoro ha anat collant les autonomies, que han aconseguit rebaixar considerablement el seu dèficit. Segons l'última actualització, fins setembre el dèficit de les comunitats va ser del 0,19% del PIB, una rebaixa de més del 80% respecte el mateix mes de l'any anterior, mentre que el de l'Estat es va tornar a disparar un 21%. Precisament gràcies a les comunitats, el dèficit públic va reduïr-se fins al 3,1% fins setembre, una tendència a la baixa que el govern espanyol preveu intensificar aquest octubre gràcies a la recaptació avançada de l'impost de societats.