S’Agaró arrufa el nas amb el model de finançament singular
Professionals i experts debaten a s’Agaró els possibles efectes de la reforma fiscal pactada entre ERC i el PSC


S'AgaróEl finançament singular per a Catalunya és un dels punts més espinosos i a la vegada més incerts de l’acord de govern entre Esquerra i el PSC que va portar Salvador Illa al capdavant de la Generalitat. Aquest compromís, més enllà de l'enrenou polític que ha causat dins i fora del partit socialista espanyol, també ha despertat suspicàcies en determinats àmbits, preocupats per l’encaix de l'eventual reforma fiscal catalana dins del model comú. Aquest dissabte, mentre Esquerra vota el rumb de la seva nova direcció i el PSOE celebra el seu congrés a Sevilla, a s'Agaró, en la segona jornada de la XXIX Trobada d’Economia, experts i professionals en la matèria hi han dit la seva.
"Que Catalunya pugui arribar a recaptar el 100% dels seus impostos provocaria danys col·laterals enormes, si s'obre la veda a altres comunitats autònomes, suposaria una partició de l'Agència Tributària estatal en 15 i això tindria repercussions molt negatives en termes d'economia d'escala, costos recaptatoris i més possibilitat de frau", ha defensat Ángel de la Fuente, director de la Fundació d'Estudis en Economia Aplicada (Fedea), i expert històricament contrari als models propis per a Catalunya. "El pacte sembla quasi el programa electoral d'Esquerra, i això difícilment pot servir per a l'interès general espanyol", ha afegit. Una opinió diferent ha manifestat Joan Ramon Rovira, de la Cambra de Comerç de Barcelona, que ha precisat que l’Estat manté la potestat originària sobre els tributs i en exercici d’aquesta potestat fa una cessió del 100% a Catalunya.
Malgrat aquestes reticències, els experts presents a s'Agaró no s'han mostrat del tot contraris a obrir la porta a replantejar el finançament de Catalunya, ja que, si bé el model actual no és "tan catastròfic" com defensen els partits nacionalistes, han dit, sí reconeixen que és opac i millorable. "Els ciutadans perceben diferències, no saben d'on surten els diners i on van parar, i això s'ha d'aclarir", ha matisat Antònia Agulló, catedràtica de dret tributari i financer de la Universitat Pompeu Fabra. La Trobada d'Economia a s'Agaró es va inaugurar ahir, justament amb la presència del president Salvador Illa, molt lloat per l’organització del congrés com a figura clau per a la "cooperació" i "solidaritat" entre institucions, i s'ha acabat aquest dissabte amb unes paraules de Nadia Calviño, presidenta del Banc Europeu d'Inversions.