BarcelonaQuan l'1 de juny va entrar en vigor el nou rebut de la llum, tota mena d’experts, empreses energètiques i fins i tot organismes com la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència van transmetre un missatge als consumidors: s’ha de traslladar el consum als caps de setmana i les nits, quan el preu és més barat. És cert que històricament les hores nocturnes, entre les dotze de la nit i les vuit del matí, eren les que diàriament marcaven un preu inferior de l’electricitat, i així ho reflectia el nou rebut amb les denominades hores vall.
Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Però les mesures adoptades pel govern espanyol davant l’escalada imparable del preu de la llum han capgirat el mercat elèctric, amb una volatilitat més gran dels preus horaris, com es pot veure en el gràfic, tant en els preus com en les hores en què l’energia és més barata o més cara. Ja no se segueix el patró habitual d’hores més barates de matinada. De fet, des que el govern espanyol va aprovar el reial decret de mesures urgents, la meitat de les hores amb el preu més barat se situen fora del tram que va de les dotze de la nit a les vuit del matí. En els últims quaranta dies, les hores més barates que més s’han repetit han sigut les tres i les quatre de la tarda, segons les dades de Red Eléctrica.
La situació ha canviat tant que el 2 d’octubre passat l’hora més cara va ser la mitjanit, amb un cost de 28 cèntims el quilowatt hora, mentre que a les quatre de la tarda va baixar a 7 cèntims el quilowatt hora. Hi ha dos aspectes que estan influint en aquest canvi. D’una banda, les mesures del govern espanyol, amb la reducció de l’IVA del 21% al 10% i la suspensió de l’impost elèctric, han reduït el pes dels peatges (la part fixa) en el rebut. De l’altra, al migdia i primera hora de la tarda és quan hi ha la màxima generació fotovoltaica, cosa que abarateix la llum pel menor pes de les tecnologies més cares, com el gas.
Cargando
No hay anuncios
El problema ara per als consumidors és que ha augmentat la dificultat per saber quina serà l’hora més barata. El preu és menys predictible i més volàtil i canviant dia a dia. Per tant, la solució implica consultar diàriament el preu a la web de Red Eléctrica i la del mercat ibèric (OMIE) per saber quines seran les hores més cares i quines seran les més barates l’endemà.
Cargando
No hay anuncios
El gràfic recull la variació horària del preu de l’electricitat el dia 2 de novembre, des del 2018 fins a aquest any. Evidentment s’aprecia que el 2021 és l’any més car. Però, a més, també es pot veure com els salts amunt i avall són molt més pronunciats que els anys precedents. I també que a primera hora de la tarda, entre les tres i les quatre, el preu baixa, malgrat que en aquest cas, a diferència del que ha passat molts altres dies, queda lleugerament per sobre del preu de la matinada.
¿Això vol dir que cal canviar els hàbits i que ja no cal engegar la rentadora, el rentavaixella i la planxa de la roba a la nit? Primer s’ha de tenir en compte que el mercat majorista afecta només els clients que tenen tarifa regulada (el denominat PVPC), poc més de 10 milions de famílies. La situació fa que per a aquests consumidors sigui impossible seguir un patró de consum i que hagin de mirar els preus dia a dia. Per això el govern espanyol vol modificar ara el PVPC, per donar-li més estabilitat i que sigui més predictible.
Cargando
No hay anuncios
El rebut més car
Tot això ha passat al mes d’octubre, quan els espanyols que tenen tarifa regulada hauran pagat el rebut elèctric més car de la història. Segons l’OCU, a l’octubre la llum s’ha apujat un 31%, amb un preu de mitjana en el mercat majorista de 204,09 euros. El rebut mensual del mercat regulat per a una família mitjana haurà superat per primer cop els 100 euros; en concret s’haurà situat en 100,07 euros. Segons aquesta organització de consumidors, és un 14,4% més car que al setembre i l’augment acumulat des de principi d’any és del 33%.
Cargando
No hay anuncios
Algèria tanca el gasoducte del Magrib i el preu de l'electricitat torna a enfilar-se
Tal com ja s’havia anunciat, el govern d’Algèria va tancar ahir l’aixeta del gasoducte Magrib-Europa, el tub impulsat en el seu dia per Pere Duran Farell que transportava el gas algerià fins a Espanya travessant el Marroc. La ruptura de relacions diplomàtiques entre els dos estats africans ha fet que la presidència algeriana hagi ordenat a l’empresa pública Sonatrach no transportar més gas per aquest gasoducte. Malgrat tot, Espanya no quedarà desproveïda de gas. La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va anar la setmana passada a Algèria i les autoritats del país van assegurar el subministrament a Espanya. Un abastiment que ara es farà per l’altre gasoducte, el Medgaz, que va directament d'Algèria a Almeria sense passar pel Marroc, i, si cal, en bucs metaners de GNL, un sistema que encarirà el transport.
El tancament del gasoducte coincideix en una nova escalada del preu de la llum a Espanya. Aquest dimarts el preu de mitjana de la llum en el mercat majorista tornarà a superar els 100 euros el megawatt hora, després de dos dies per sota, cosa que no passava des del 23 d’agost. El preu per a aquest dimarts s’ha fixat en 145,95 €/MWh, un 59% superior al d’aquest dilluns, és a dir, 55 euros més.