Alimentació

La polèmica baguet de 29 cèntims

Els flequers i agricultors francesos demanen preus justos per tenir sous dignes

Barres de pa en una imatge d’arxiu.
23/01/2022
3 min

FigueresAmb el pa no s'hi juga i, a França, amb la baguet encara menys. Allà, ja ho diu el tòpic, és tota una institució. Per això, els flequers francesos, amb el suport de molts agricultors i ciutadans, han sortit en tromba a defensar el valor de la famosa barra de pa –cruixent per fora, tova per dins– després que el president del grup de supermercats Leclerc, Michel-Edouard Leclerc, fes públic que en congela el preu a 29 cèntims per unitat a tots els seus establiments almenys durant els sis pròxims mesos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un context inflacionista, la majoria de forners s'han vist obligats a apujar el preu dels seus productes, però Leclerc s'hi ha negat, segons ell, pel bé del país, i n'ha fet una campanya publicitària. "És un indicador molt fort, que es recorda com el preu del combustible", defensa Leclerc. Ara bé, sembla que el tret li ha sortit per la culata, ja que l'anunci no li ha agradat a gairebé ningú. El sindicat agrari més important del país gal, la Federació Nacional de Sindicats Agricultors (FNSEA, en les sigles en francès), juntament amb associacions de flequers, el van acusar l'endemà mateix de fer publicitat "demagògica i destructiva per a un sector d'excel·lència".

Critiquen que per vendre una baguet a 29 cèntims, i encara tenir marge de benefici, s'ha de pagar malament als agricultors que els subministren i empènyer el sector a la precarietat laboral. "Tothom s'hi ha de poder guanyar la vida: els que cullen el blat, els que fan la farina i els que fan el pa. La decisió de Leclerc és vergonyosa", va dir als mitjans Jean-François Loiseau, president de l'Associació Nacional de Moliners. La FNSEA també insisteix que "els preus dels cereals i, per tant, de la farina estan pujant, igual que els costos de producció", i que per garantir sous dignes s'han de pagar preus justos.

Segons l'Institut d'Estadística i d'Estudis Econòmics de França, el 2021 el preu mitjà per baguet era d'uns 90 cèntims. Ara bé, costa trobar a París, per exemple, una barra de pa de qualitat en un forn (als supermercats la cosa canvia) per menys d'un euro. Pel que fa a Catalunya, tal com explica el forner de la fleca Prujà de Figueres, David Arranz, entre la massa mare, la farina, el llevat, l'aigua i la sal, els ingredients d'una baguet pugen més o menys a un total d'uns 25 cèntims. "Però, esclar, aquí cal sumar-hi totes les despeses de qualsevol botiga i les de cocció. A nosaltres ens ha fet molt de mal l'augment del preu de la llum", assegura Arranz, que ven les baguets a un euro. Ell veu "inviable" que Leclerc obtingui beneficis de les baguets. "Això ho fan servir com a ganxo, si hi vas a comprar el pa, segur que t'acabes enduent més coses", respon.

Polèmica política

La polèmica ha arribat quan falten menys de tres mesos per a les eleccions presidencials franceses. "És perillós, tots sabem que els establiments Leclerc ho compensaran apujant el preu de la resta del carro", va dir la candidata conservadora a l'Elisi, Valérie Pécresse. També va aprofitar per dir-hi la seva el líder del partit d'esquerres França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon. "Portarà a la ruïna flequers i pastissers, que es veuen obligats a repercutir la inflació en els seus preus finals". En aquest sentit, Mélenchon ja havia presentat un projecte de llei a l'Assemblea Nacional per congelar els preus del gas, l'electricitat i els carburants, però va fracassar. "No rescatarem velles idees marxistes del calaix", va sentenciar Guillaume Kasbarian, diputat del partit del president de la República, Emmanuel Macron.

Més enllà dels drets laborals, els flequers també critiquen que vendre baguets de baixa qualitat pot afectar la imatge de la mítica barra de pa en un moment en què França està lluitant per aconseguir que l'acceptin com a Patrimoni Immaterial de la Unesco. Precisament la setmana passada Macron va rebre a l'Elisi els membres del comitè de la Unesco. En el seu moment, Macron ja va dir per què creia que la baguet s'ho mereixia i va subratllar la importància que té per als francesos: "És la nostra vida quotidiana: és al dia a dia dels francesos, al matí, a la tarda i a la nit".

stats