Laboral

Pla de xoc amb més controls per evitar la sinistralitat laboral

El govern espanyol ampliarà el control en sectors com el primari i l'industrial

L'any passat  67 persones van morir treballant.
3 min

Malgrat que la sinistralitat laboral ha disminuït els últims deu anys, a Espanya moren de mitjana cada dia dos treballadors en accidents laborals. Ara, el ministeri de Treball vol marcar "un punt d'inflexió" per revertir aquesta situació amb un pla de xoc contra els accidents laborals mortals. En concret, es reforçarà la vigilància i el control sobre el sector primari (a l'agricultura i a la pesca) i el sector industrial (a l'activitat de recollida de residus). A més, també se situaran com a activitats "prioritàries" d'aquest control el sector serveis, en concret en el transport de mercaderies i mudances, i, finalment, el de la construcció.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha explicat aquest dilluns que es planificaran actuacions conjuntes entre la Inspecció de Treball i la Seguretat Social a través de "l'eina de lluita contra el frau", que obligarà les empreses, tant si han registrat accidents laborals mortals com si no, a contestar preguntes sobre les condicions dels treballadors. A més, es focalitzaran les actuacions de les autoritats laborals en els "riscos més freqüents" que normalment donen lloc a accidents laborals mortals, com caigudes des d'altures i portar vehicles o maquinària pesant. "La prevenció és un factor clau", ha dit Díaz, que ha insistit que "no es pot consentir que les morts dels treballadors siguin un problema silenciós que cadascú visqui a casa seva". Només a Catalunya, l'any passat 79 persones van morir treballant, segons dades oficials.

Amb tot, a més de les inspeccions planificades, el ministeri de Treball elaborarà una guia d'actuació per recollir els principals elements que cal tenir en compte en una inspecció i establirà la possibilitat d'accions conjuntes entre l'autoritat laboral de l'Estat i les de les comunitats autònomes, també la Inspecció de Treball de Catalunya i el País Basc, que tenen les competències transferides.

"La precarietat mata"

"La precarietat és la causa més important de sinistralitat laboral. La precarietat mata", ha dit Díaz. Precisament, coincidint amb la presentació del pla de xoc, CCOO ha fet públic un últim informe sobre la precarietat laboral a Espanya que recull que la meitat de la població assalariada (48%) té feines precàries. Per identificar el nivell de precarietat, l'estudi ha tingut en compte diferents indicadors per establir un índex de precarietat multidimensional: la temporalitat; tenir un salari mensual o per hora baix (quan el salari sigui inferior als 1.200 euros); fer una jornada parcial involuntària per no haver trobat una feina a temps complet; fer moltes hores extres; la sobrequalificació o treballar de manera "atípica" (només els caps de setmana, de nit o per torns).

Malgrat que afecta de manera "transversal" tots els treballadors, des de CCOO destaquen que les dones són les més perjudicades (un 54% de les assalariades tenen feines precàries), així com els joves entre 16 i 29 anys que estan assalariats (un 75% són precaris). A més, en termes geogràfics l'informe també destaca diferències per comunitats autònomes. Mentre que la incidència de la precarietat és d'un 60% a les Canàries o Andalusia, cau al 40% a Catalunya, el País Basc o Navarra. "Les dades són demolidores. Un de cada dos assalariats al mercat laboral espanyol podria considerar-se precari", ha apuntat el secretari general de CCOO, Unai Sordo, aquest dijous.

Sordo també ha destacat que la precarietat ha augmentat fruit de la reforma laboral del PP de l'any 2012 i que en aquests moments el govern espanyol i els agents socials (sindicats i patronals) estan negociant a contrarellotge com "derogar-la" abans que acabi l'any. En aquest sentit, el sindicalista ha aprofitat per defensar la nova legislació que ha de tenir com a condició "sine qua non" el reequilibri de la negociació col·lectiva, ha dit.

stats