Tecnologia
Economia 19/02/2022

El pla de les empreses perquè (gairebé) qualsevol empleat sigui programador

El 'low code' permet desenvolupar aplicacions sense grans coneixements d'enginyeria i estalviar les tasques senzilles als equips tècnics

3 min
Més de 78.000 treballadors es dediquen a les TIC  a l’àrea metropolitana de Barcelona.

BarcelonaLa Leticia va estudiar administració i direcció d'empreses i es va especialitzar en recursos humans. El seu primer contacte amb els algoritmes i les aplicacions va ser treballant colze a colze amb els desenvolupadors que havia de contractar. "Sempre m'havia interessat, però no m'hauria imaginat mai que ho pogués fer jo", explica. Ara és consultora de recursos humans a la multinacional asseguradora Zurich i, encara que no s'ho havia plantejat abans, en el seu dia a dia també dedica part del temps a programar. El low code és la tendència amb la qual la indústria tecnològica (i molts altres sectors que cada dia depenen més de la digitalització) pretén preparar gairebé qualsevol treballador perquè pugui fer algunes de les funcions d'un desenvolupador.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'objectiu és, en part, alliberar el personal tècnic especialitzat d'algunes de les tasques més senzilles i automatitzables, però també preparar el terreny per a un mercat laboral en transformació per la presència més gran de la intel·ligència artificial en molts processos. Segons un estudi de la fundació Mobile World Capital (MWC), Europa ja fa curt: el continent necessita com a mínim 350.000 nous professionals TIC, 75.000 dels quals a Espanya. "Aquesta situació de context és idònia perquè el low code superi l'etapa de tecnologia emergent i es consolidi com un nou paradigma en els projectes de desenvolupament de software", apunta l'informe de l'organització vinculada a GSMA, la patronal de les telecomunicacions que a finals de mes tornarà a celebrar el Mobile World Congress en les seves dates habituals.

En el cas de la Leticia, la seva porta d'entrada a la programació forma part del paquet més conegut per qualsevol usuari bàsic d'ordinadors. A Zurich fan servir la subscripció a Microsoft 365, concretament, les eines Power Automate i Power Apps de la multinacional nord-americana. Per exemple, amb aquesta subscripció la Leticia va crear un sistema intern per reservar cita amb el departament de recursos humans que es connectava amb els calendaris dels treballadors. També va automatitzar un procés més senzill amb un formulari per certificar si els nous empleats havien passat o no el període de prova. "És una cosa que abans hauria fet amb un Excel i ara és més ràpida. Si t'ensenyen a desenvolupar tu mateix aquestes eines, després ets més autosuficient", insisteix la consultora.

Segons l'estudi de la MWC, una de cada quatre noves aplicacions que desenvolupen les empreses ja es construeix amb tecnologia low code o directament no code, és a dir, que no requereix cap tipus de programació manual. Aquest sector va créixer un 23% entre el 2020 i el 2021 i se li estima un volum de més de 13.800 milions de dòlars (12.200 milions d'euros). A Espanya, però, l'entitat admet que de moment està en una fase d'adopció molt més inicial. "S'ha començat a implementar des de fa dos o tres anys. Potencialment el pot fer servir qualsevol treballador, encara que veurem aquesta figura del programador ciutadà sobretot en l'inici del cicle de creació d'un producte. Per a la segona part, sí que es necessiten perfils més especialitzats", aclareix Jordi Arrufí, director del programa de talent digital de la fundació.

Reciclar els treballadors

Nestlé és una altra de les multinacionals instal·lades a Barcelona que està intentant formar els treballadors per estalviar esforços en algunes tasques de programació. Arnaud Le Granche és l'enginyer responsable de Monday to Friday, el programa que el gegant suís de l'alimentació fa servir per implementar aquest fenomen al seu hub digital a Barcelona, on treballen uns 600 professionals. "La idea és que et puguis plantejar un problema dilluns i haver-lo resolt divendres", explica aquest enginyer. Encara que moltes són proves, a través d'aquesta plataforma han desenvolupat prop de 25.000 aplicacions, de les quals un miler ja estan enfocades al negoci de Nestlé. Le Granche insisteix que aquests projectes estan a l'abast de pràcticament qualsevol empleat, mentre tingui idees que necessiti materialitzar.

Els programes per aprendre low code acostumen a tenir una interfície força amable (no ens hem d'imaginar una pantalla en negre on escriure codi) i compten amb molts elements que ja estan predissenyats. De moment, però, aquest tipus de formació no és gaire habitual a les universitats i, precisament, la Mobile World Capital ha posat en marxa un curs gratuït amb el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) per introduir en aquesta tecnologia treballadors que es vulguin reciclar.

stats