Empreses
Economia13/04/2023

Ferrovial certifica la seva sortida d'Espanya i posa rumb als Països Baixos

El president de la constructora, Rafael del Pino, defensa que el trasllat "no es fa per motius fiscals"

MADRIDHi haurà trasllat de seu de Ferrovial d'Espanya als Països Baixos. La constructora que presideix Rafael del Pino ha obtingut l'aval de la majoria dels accionistes per tirar endavant el que suposa un gir històric per a una empresa que va néixer fa més de 70 anys a Espanya. La junta general d'accionistes que s'ha celebrat aquest dijous al migdia a Madrid ha votat favorablement a la fusió inversa entre Ferrovial SA (matriu de la constructora a Espanya) i la filial neerlandesa Ferrovial International SE (FISE).

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta operació permet que la seu de la constructora passi de Madrid a Amsterdam. Un moviment que Ferrovial donava per fet davant el suport dels principals accionistes. També d'aquells que, malgrat els dubtes, han acabat votant a favor del trasllat, com és el cas del Fons de Pensions Global de Noruega, que té una participació d'un 1,5%.

Cargando
No hay anuncios

L'operació necessitava la majoria absoluta dels accionistes presents i representats a la junta d'accionistes (hi ha participat el 77,6% del capital subscrit i desemborsat a Ferrovial, dels quals un 93% ha votat a favor del trasllat). L'altre element que determina el canvi és la quantitat d'accionistes que han dit no al trasllat de seu (un 5,8%), i si aquests s'acullen al seu dret de separació (es desprenen de les seves accions). Ho haurien de fer els titulars d'un 2,56% del capital perquè l'operació no perilli i tenen 30 dies a partir de la votació per decidir-ho. És a dir, queda per veure quins d'aquest 5,8% demanen el dret de separació.

Una cinquantena de mitjans de comunicació estaven acreditats per seguir aquesta junta històrica. "Detallo el punt [la fusió], que suposo que és el que ha portat tanta premsa a la reunió", ha bromejat el president.

Cargando
No hay anuncios

El fill gran, al capdavant de la nova sucursal espanyola

El president ha aprofitat la seva intervenció per defensar-se de les crítiques del govern espanyol i ha assegurat que el trasllat de seu "no es fa per motius fiscals". Una anàlisi del Banc Sabadell, però, estima que l'estalvi per a l'empresa és d'uns 40 milions anuals en impostos a Espanya. Del Pino també ha citat la "llibertat d'establiment" emparada als principis fonamentals de la Unió Europea. "Els impostos que pagarà Ferrovial [a Espanya] després de l'operació seran similars als d'abans de l'operació", ha assegurat Rafael del Pino.

Cargando
No hay anuncios

"Ferrovial no marxa d'Espanya. Hi mantindrà la seva activitat, l'ocupació, les inversions, la contribució fiscal i la cotització a les borses espanyoles", ha dit el president de la constructora durant la seva intervenció inicial davant els accionistes que omplien l'auditori del recinte Duques de Pastrana (Madrid).

El cert, però, és que a Madrid hi quedarà només una sucursal (Ferrovial International SE Sucursal) que gestionarà l'activitat a Espanya, en especial la vinculada a la construcció, i que tindrà com a representant legal el fill gran de Rafael del Pino: Ignacio del Pino Fernández-Fontecha, tal com va avançar Cinco Días i publica aquest dijous el Registre Mercantil.

Cargando
No hay anuncios

El govern espanyol "respecta" la decisió

Qui també tenia un ull posat a la junta d'accionistes de Ferrovial és el govern espanyol, que s'ha oposat frontalment a la decisió de Del Pino i ha mantingut una picabaralla oberta amb la constructora. Tant la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, com el ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, han advertit a l'empresa que la llei és "molt clara" sobre una fusió i un canvi de seu que no estiguin sostinguts per motius econòmics vàlids. Unes paraules amb un marcat to d'advertència respecte al paper que pugui tenir l'Agència Tributària un cop es faci la comprovació del moviment.

Cargando
No hay anuncios

Com ha explicat l'ARA, l'empresa s'ha acollit al règim especial de fusions. Això li permet no haver de tributar pels guanys extraordinaris (plusvàlues) obtinguts per la fusió, però quan més endavant faci la declaració de tancament de l'impost de societats a Espanya, l'Agència Tributària comprovarà d'ofici els arguments econòmics que ha exposat la companyia per dur a terme el trasllat. Si els arguments no són vàlids a ulls de l'Agència Tributària, podria haver-hi una sanció a la companyia.

Cargando
No hay anuncios

Minuts després de la junta, la Moncloa ha reaccionat. "El govern respecta la decisió adoptada pels accionistes", han apuntat fonts del ministeri d'Economia (PSOE) després de conèixer el resultat de l'assemblea. "Continuarem treballant de manera constructiva amb totes les empreses espanyoles per defensar els seus interessos i impulsar la seva expansió". Menys conciliador ha estat el soci minoritari dins l'executiu espanyol, Unides Podem, que ha defensat que Ferrovial "torni fins a l'últim euro de diners públics que ha rebut" després d'anys de guanyar licitacions d'obres.

Objectiu: els Estats Units

Un dels motius principals del trasllat de seu als Països Baixos –segons el cronograma de l'empresa es culminarà el segon semestre d'aquest any– és la doble cotització directa a través d'accions ordinàries als Estats Units. Ferrovial manté que des d'Espanya l'operació no es pot fer, per bé que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) no hi ha detectat cap inconvenient, però reconeix que és un camí "inexplorat".

Cargando
No hay anuncios

La intenció de la constructora és que l'admissió a negociació de les accions als Estats Units comenci a finals del segon semestre. "La fusió permet una via per cotitzar directament als Estats Units en un termini breu, ja que no és fàcil ni immediat establir-ho", ha explicat Del Pino. El president de la constructora ha detallat davant els accionistes l'activitat de Ferrovial als Estats Units. "Ha estat el principal destí del nostre capital el 2022. Un 64% de tota la inversió", ha dit. "Tenim els projectes més significatius a tots els Estats Units", ha afegit.

"L'operació que es proposa és bona per a la societat", ha resumit Del Pino, i ha demanat que "es respecti la sobirania de la junta", un missatge dirigit al govern. La votació ja ha passat, però la tempesta política tardarà més a escampar.

Cargando
No hay anuncios