El 13% de les pimes paguen més hores extres pel registre de jornada
El 2018 Catalunya va ser la comunitat autònoma on els treballadors van registrar més hores extres remunerades
Encara fa pocs mesos que està en vigor (d’ençà que es va implementar via decret llei el març passat), però el registre de jornada es comença a notar en el dia a dia de les pimes espanyoles. Segons un estudi de la patronal de la petita i mitjana empresa catalana Pimec, el 13% dels seus afiliats ja hagut d’incrementar la despesa en hores extres d’ençà que els seus empleats han de fitxar cada dia per deixar constància del seu horari laboral. L’altra conseqüència de la nova normativa ha sigut la conflictivitat i les discrepàncies amb la plantilla, que han percebut el 24% de les pimes catalanes.
En menor mesura, el 3,7% de les empreses han observat una reducció de l’absentisme d’ençà que és obligatori registrar la jornada laboral. Pel que fa a la contractació, aquesta regulació ha provocat que un 2,4% de les pimes contractin nou personal, mentre que el 3,7% s’han decidit a ampliar la jornada d’empleats amb contractes a temps parcial. En el 2,4% dels casos, l’aplicació del registre també ha fet que les pimes eliminin nous models de treball ja implementats com el teletreball, més estès en els últims anys.
Tot i així, la meitat dels enquestats encara no han notat cap efecte de la mesura del govern de Pedro Sánchez. Per resoldre els problemes per complir amb la normativa, Pimec ha posat en marxa una plataforma online gratuïta per als seus socis. Amb aquesta eina al núvol, la patronal gestionarà les peticions d’informació sobre el registre de jornada.
Les empreses que no compleixin amb aquesta obligació, independentment de la seva mida, s’enfronten a multes de fins a 6.250 euros. L’objectiu del govern de Pedro Sánchez amb el registre de jornada és evitar que els treballadors facin un excés d’hores extres no remunerades.
Catalunya, primera en hores extres
Precisament, segons un estudi de la consultora de recursos humans Randstad, el 2018 Catalunya va ser la comunitat autònoma on els treballadors van registrar més hores extres remunerades, gairebé 36 milions. La segona va ser el País Valencià, amb 31,5 milions, seguida de la Comunitat de Madrid, amb 25,8 milions. En termes absoluts, a Espanya es van comptabilitzar 166 milions d’hores extres, la xifra més elevada en deu anys. Aquest volum també implica un increment del 13% respecte als nivells del 2017.