Crisi

Les pimes catalanes van mantenir una rendibilitat positiva durant la pandèmia

Pimec destaca la resiliència de les empreses però avisa de les conseqüències de l'augment de tipus

BarcelonaLes petites i mitjanes empreses catalanes van aconseguir mantenir la rendibilitat dels seus negocis en positiu durant el 2020, malgrat el xoc per la pandèmia, segons dades de la patronal Pimec presentades aquest dijous en el marc de l'anuari de la pime catalana. "En contra del que esperàvem, aquestes dades mostren que durant la pandèmia la rendibilitat va caure però es va mantenir positiva", ha explicat el director de l'Observatori Pimec, Modest Guinjoan.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, la rendibilitat mitjana es va situar en un 6% abans d'impostos i un 4% després d'impostos durant el 2020, xifres que contrasten amb la rendibilitat mitjana entre els anys 2016 i 2019, quan va ser del 10% i el 8%, respectivament. Segons ha explicat el president de Pimec, Antoni Cañete, aquestes dades positives demostren que "les pimes catalanes estaven en una bona posició abans de la pandèmia, cosa que ha fet que tinguessin molta resiliència durant aquesta crisi".

Cargando
No hay anuncios

Alhora, Cañete ha destacat que les empreses van prendre decisions "amb un impacte molt positiu en el curt termini", fent referència als ERTO i els crèdits ICO, "que van evitar la destrucció de moltes empreses". "Sense els ERTO, això hauria sigut un desastre", expliquen Guinjoan i Cañete.

D'altra banda, però, el valor agregat brut va caure de mitjana un 12,9% el 2020, fins als 114.227 milions d'euros, així com la productivitat per empleat, que es va reduir un 10,5%. A més, la pandèmia també va provocar el tancament de diverses petites i mitjanes empreses. El 2020, el nombre de pimes es va reduir un 2,5% interanual, fins a les 518.883, així com el nombre d'ocupats, que va caure un 1,7%, fins als 1,91 milions.

Cargando
No hay anuncios

Augment de tipus

Sobre l'afectació a les pimes de la pujada històrica de tipus d'interès que ha anunciat el Banc Central Europeu, des de la patronal asseguren que "això, sumat a la forta inflació, repercutirà molt a les empreses". En aquest sentit, Cañete ha destacat que "el més important és posar el focus en mantenir l'activitat econòmica".

Cargando
No hay anuncios

Segons el president de Pimec, "la pujada de tipus preocupa perquè toca el passiu de les empreses, el crèdit, que els darrers anys ha augmentat molt", i que "ja s'està començant a notar la reducció de marges". "De totes maneres –ha explicat–, no ens començarem a preocupar fins que aquesta reducció de marges no es tradueixi en una reducció de la demanda: això és el que hem d'evitar, perquè afectaria tot el sector empresarial".