Pimec assegura que la meitat d’empreses amb crèdits ICO tindran dificultat per tornar-los
La devolució dels diners comença d'aquí tres setmanes
La patronal Pimec assegura que el 48% de les gairebé 150.000 empreses catalanes que van obtenir un crèdit amb aval de l’ICO durant els inicis de la pandèmia tindran problemes per tornar els diners. Així ho extreu d’una enquesta que ha fet a 417 empreses, amb els resultats de la qual la patronal ha demanat "carències i quitances" en aquests crèdits per evitar "conseqüències que serien molt pitjors", segons ha explicat Pere Cots, director de consultoria estratègica de Pimec. Les carències impliquen posposar el retorn del crèdit, mentre que les quitances suposen, directament, eliminar l'obligació de retornar-lo (completament si és una quitança total o una part si és parcial).
A dia d'avui, les empreses tenen fins al 30 de juny per obtenir una carència en el retorn del crèdit, i fins el 30 de juny del 2023 per aconseguir que el banc els accepti una quitança. Ara bé, si les companyies afectades no ho han demanat al banc, el retorn dels préstecs s'inicia quan faci dos anys que van rebre els diners. D'aquí tres setmanes, per tant, les empreses han de començar a tornar els crèdits ICO si no han sol·licitat un calendari nou a la seva entitat financera. Pimec voldria que el govern aprovi nous terminis per treure aquesta pressió a moltes empreses que es veuen incapaces de tornar els diners.
Els resultats de l’enquesta mostren també que del 48% d’empreses que tenen aquestes dificultats una immensa majoria (el 83%) es veurien capacitades per tornar els diners en els pròxims cinc anys si se’ls aplica una carència. "Totes les pimes volen tornar els préstecs, però la situació ho fa impossible", ha dit Cots, que ha mencionat les pujades de preus de les primeres matèries com una complicació addicional per als maltrets comptes de resultats de moltes companyies.
El nombre d'empreses que veuen difícil una devolució dels ICO coincideix amb el de companyies que van tenir un resultat negatiu en la suma dels exercicis 2020 i 2021. En altres paraules, les que entre els dos anys anteriors han perdut diners són les que ara ho tenen complicat per complir les seves obligacions.
Aquestes pèrdues, segons Pimec, s’han vist empitjorades per dos factors: perquè Espanya ha quedat a la cua de la Unió Europea en la concessió d’ajuts directes als sectors afectats pel covid-19 (la majoria d’ajuts s’han fet de forma indirecta, com els mateixos crèdits ICO) i per l'obstacle afegit que la crisi s’ha allargat "molt per sobre del previst". A diferència de països com França, Espanya encara no ha recuperat el producte interior brut (PIB) que tenia abans de la pandèmia. "Si tens ajuts directes insuficients i la caiguda s’allarga molt, tot és més difícil".