Patronals

La Pimec alerta que la falta de subministraments i la pujada del preu de l'energia "han vingut per quedar-se"

El president de la patronal reclama decisions estratègiques d'àmbit europeu per capgirar la situació

BarcelonaLa patronal de les petites i mitjanes empreses, la Pimec, ha alertat aquest dijous que l'elevat preu de les primeres matèries, com l'energia, i la falta de subministraments que s'estan produint durant la recuperació de la crisi del covid es poden convertir en "estructurals". "Han vingut per quedar-se", ha deixat clar el president de la Pimec, Antonio Cañete, tot i que ha matisat que hi haurà "possiblement alguna correcció". Per a Cañete aquesta situació és fruit de diversos factors i ha posat com a exemple el transport: abans que s'arribés a aquesta falta de subministraments un contenidor de 20 peus costava 1.500 dòlars i la setmana passada ja s'havia disparat fins als 15.000 dòlars.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Davant d'aquesta situació, el portaveu de la patronal ha demanat que es prenguin decisions "ràpides i estratègiques" tant davant la crisi de subministraments i la pujada del preu de l'energia com pel que fa a la formació, ja que les empreses encara tenen molts problemes per trobar alguns perfils professionals concrets. Pel que fa a l'energia, ha afegit que, tal com es va fer amb el repartiment de vacunes contra el covid, es podria dur a terme una actuació europea per configurar preus més justos i reals.

Cargando
No hay anuncios

El mateix conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha reconegut que la crisi de subministraments i el cost de l'electricitat són els reptes més immediats per al teixit empresarial de Catalunya. Tot i així ha destacat la "resiliència" que mostren les pimes, que ha quedat palesa durant els mesos de pandèmia, malgrat que el 2021 ha seguit sent un any dur. No obstant això, el conseller ha explicat que s'està en una fase de recuperació que el Govern vol "apuntalar" amb polítiques per no deixar ningú enrere.

Sobre la pujada de salaris, el president de la Pimec ha insistit que els empresaris no poden no pensar en augments de sou després de la pujada de la inflació més important de les últimes dècades. Tot i així ha deixat clar que cal fer viables les empreses perquè, si no, ens estaríem "disparant un tret al peu".

Cargando
No hay anuncios

La bona salut de les pimes el 2019

Cañete ha fet aquestes declaracions en la presentació de l'anuari de la Pimec corresponent a l'any 2019, una eina per conèixer la realitat del sector elaborat amb les dades del registre mercantil de 75.731 petites i mitjanes empreses. Abans de l'arribada de la pandèmia, les pimes presentaven un molt bon estat de salut i guanyaven pes en l'economia catalana. Concretament n'hi havia 532.232 (1,3% més respecte al 2018) i generaven un valor afegit brut (VAB, una magnitud similar al PIB) del 59,7% en l'economia catalana (tres dècimes més respecte a l'any anterior), un percentatge molt més elevat que el de les grans empreses (35,5%) i el de l'administració (4,8%).

Cargando
No hay anuncios

A més, durant el 2019 les pimes donaven feina a set de cada deu treballadors a Catalunya. En concret, a 1,96 milions de persones (1,6% més respecte a l'any anterior), tenien una productivitat mitjana per ocupat de 65.028 euros i van incrementar un 5,6% les seves vendes respecte a l'any anterior. "Estàvem en una línia de recuperació després de la crisi del 2008 i esperem que el parèntesi que ha suposat el covid sigui això, un parèntesi", ha assegurat el director de l'Observatori de la Pimec, Modest Guinjoan.

El president de Pimec, Antoni Cañete, ha destacat que les pimes "segueixen sent el motor de l'economia catalana", ja que representen el 99,8% de les empreses existents a Catalunya i la seva aportació a l'economia catalana és "gairebé el 63% del producte interior brut".

Cargando
No hay anuncios