Picaresca en residències d'estudiants que fan d'hotels
L'Ajuntament de Barcelona les inclou al PEUAT per evitar que a l'estiu actuïn com a allotjament turístic
BarcelonaUna estada de dues nits per a dos adults un cap de setmana de juny a la Residència Universitària Barcelona Diagonal: 264 euros. La mateixa selecció a la Residència Erasmus de Gràcia, 135 euros i esmorzar inclòs. A la Residència Universitària Internacional d'Horta-Guinardó, uns 400 euros. Segons ha pogut comprovar l'ARA, moltes residències d'estudiants de la ciutat de Barcelona estan operatives també per a estades curtes de turistes, un fet que alimenta el boom de residències estudiantils dels darrers anys i que ha posat en guàrdia l'Ajuntament de Barcelona.
Davant l'ús turístic d'algunes residències, el govern municipal aposta per incloure aquests equipaments dins el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT) i començarà a restringir les llicències per a aquestes instal·lacions. Experts del sector confirmen el que es pot comprovar amb una ràpida consulta online: sobretot durant l'estiu, algunes residències d'estudiants aprofiten les places buides per oferir-les com a allotjament turístic.
"El govern municipal treballa dia a dia contra l’activitat il·legal vinculada als allotjaments turístics de la ciutat, no només a l’estiu sinó durant tot l’any, des del 2016 amb el pla de xoc d’allotjaments turístics. Des d'aleshores i per evitar que les residències d’estudiants actuïn com a allotjaments turístics il·legals, s’inclou la seva regulació al PEUAT. D'acord amb això, durant aquest estiu l’Ajuntament de Barcelona seguirà estant amatent per garantir que els allotjaments compleixin la normativa", expliquen des del departament de Janet Sanz de l'Ajuntament.
El director d’inversió, sòl i obra nova de la immobiliària Forcadell, Christian Gracia, explica que "en ciutats universitàries com Barcelona, que és assequible per als estrangers i té un gran prestigi educatiu, els fons aposten per les residències d'estudiants perquè per als qui ho exploten són més rendibles que els hotels, principalment per la durabilitat de les estades". Alhora, explica que "el que feien fins ara moltes residències era que a l'estiu es reconvertien de manera il·legal en allotjaments turístics" per aprofitar els mesos de baixa demanda.
Però segons explica Miles Leonard Millán, associat de Cushman & Wakefield a Espanya, "és molt complicat determinar aquests mals usos perquè la regulació no és gaire clara: hi ha una fina línia entre uns joves que vinguin a Barcelona perquè fan un curs i uns joves que vinguin a fer turisme". Ara, però, les residències hauran de ser més estrictes acreditant aquests temes.
Un boom recent
En els darrers anys les restriccions legals en matèria de llicències per a allotjaments turístics han provocat que els inversors immobiliaris internacionals es decantin per les residències d'estudiants, que emergeixen com un negoci molt rendible i amb una alta demanda. A més, els inversors han detectat que, mentre el turisme quedava profundament tocat per la pandèmia, els plans d'obertures de noves residències d'estudiants no s'han vist afectats a causa de la contínua demanda i ràpida recuperació del sector de l'educació internacional.
Segons les dades facilitades per la consultora immobiliària CBRE, a Barcelona hi ha actualment 13.000 llits operatius, i 5.200 llits més en planejament (el més alt en l'àmbit espanyol). A Espanya hi ha 106.000 llits, un 80% en residències i un 20% en col·legis majors.
A Catalunya hi havia en el curs 2020-2021 un total de 219.435 matriculats. D’aquests, un 92% són estudiants espanyols i un 8%, estrangers. Aquesta xifra d'estudiants estrangers és lleugerament superior a la mitjana de tot Espanya, amb un 94% d’estudiants nacionals i un 6% d’estrangers. Davant d'aquesta situació, Barcelona va tancar el 2021 amb una inversió de 97 milions d’euros en aquests equipaments, un 14,5% del total espanyol. En el primer trimestre d’aquest any, el mercat ha registrat una inversió de 25 milions d’euros, un 20,1% del total de l'Estat.
Una altra tendència és que les noves residències comencen a buscar un tipus de client més elitista, amb quotes mensuals que superen els 2.000 euros. La nova residència Vita Student de Pedralbes és un d'aquests exemples. Segons Miles Leonard, "aquesta inflació dels preus de les quotes és un altre dels motius pels quals l'Ajuntament integra les residències al PEUAT, amb voluntat que es facin amb col·laboració amb les universitats".
Les residències geriàtriques, també a l'alça
El mateix fenomen de les residències d'estudiants s'està donant amb les destinades a la gent gran. La situació és semblant: fons especialitzats necessiten invertir i davant la impossibilitat de fer-ho en hotels aposten per residències d'avis. Com explica Christian Gracia, "els fons s'adonen que la població, que està cada vegada més envellida i amb una esperança de vida més llarga, farà créixer la demanda per a residències de gent gran". A més, després de la pandèmia, "les administracions són molt estrictes amb la mala gestió o els llits il·legals en residències", cosa que augmenta la seguretat per als inversors.