Picabaralla entre Madrid i Catalunya per la baixada d'impostos
El Govern diu que escanyaria l'estat del benestar si imités la rebaixa tributària
BarcelonaLa rebaixa d'impostos anunciada per Madrid dilluns passat va provocar ahir una picabaralla entre el govern d'aquesta comunitat i el de Catalunya. En preguntar-li per la qüestió, el conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, va considerar "curiós" que Madrid "es queixi que li falten diners i alhora abaixi impostos". Poc després el president de Madrid, Ignacio González, va replicar que la seva comunitat es pot permetre la rebaixa tributària perquè els madrilenys han sigut "més responsables". En canvi, va acusar la Generalitat de "no haver fet els deures" i d'haver-se endeutat "potser per sobre de les seves possibilitats".
"Catalunya té més deute acumulat que Madrid, no entro en les raons de per què aquest és el cas", va reconèixer el conseller Mas-Colell. Això provoca que els interessos que paga la Generalitat siguin més alts. "Si no tinguéssim la càrrega d'interessos del deute públic, podríem fer igual que Madrid, però la diferència no és menor". Segons el conseller, si Catalunya apliqués una rebaixa tributària com l'anunciada per Madrid, deixaria de comptar amb uns ingressos que va xifrar entre 1.000 milions i 2.000 milions d'euros.
"Aquestes rebaixes fiscals no les podem fer, excepte si decidim carregar-nos l'estat del benestar, i no ho farem", va afegir el portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, ahir en roda de premsa. "Ells deuen saber quins marges tenen, però a nosaltres els números no ens surten", va afegir.
Les rebaixes d'impostos anunciades per Ignacio González inclouen una reducció de quatre dècimes en l'IRPF que paguen tots els madrilenys, cosa que situarà el tipus màxim en el 51,5%, lluny del 56% que aplica Catalunya als treballadors que més guanyen. A més, també se suprimirà el cèntim sanitari (que grava el consum de benzina) per als transportistes professionals, i es rebaixarà l'impost de transmissions patrimonials i l'impost sobre actes jurídics documentats.
"Sistema privilegiat"
"El problema que té el govern de Catalunya és que no sap explicar als ciutadans com, amb un pressupost de 30.000 milions, gairebé el doble que Madrid, no pot fer una rebaixa d'impostos als seus ciutadans amb l'objectiu de dinamitzar l'economia", va proclamar també ahir Salvador Victoria, portaveu del govern madrileny, segons el qual Catalunya "disfruta" d'un sistema de finançament "privilegiat", informa l'agència Efe.
Tot el contrari pensa Josep Sánchez Llibre, diputat de CiU al Congrés de Diputats, que considera que la rebaixa tributària de Madrid "és una demostració més que el sistema de finançament actual perjudica notablement Catalunya".
En alguns àmbits la decisió d'abaixar impostos es va entendre com una rebel·lió dins del Partit Popular, una formació tradicionalment partidària dels impostos baixos que, tot i així, no ha deixat d'apujar-los des que va arribar al govern espanyol, a finals del 2011.
Precisament, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va reconèixer ahir que les comunitats autònomes tenen "marge de maniobra" en fiscalitat, però va advertir que aquest marge "l'han d'utilitzar de manera responsable".
La secretària d'estat de Pressupostos, Marta Fernández Currás, va afegir que les comunitats autònomes poden abaixar impostos sempre que es mantingui el compromís de seguir rebaixant el dèficit. De fet, Madrid està obligat a acabar l'any amb un dèficit de l'1,07%, i al tancament d'agost ja se situava en el 0,91% (vegeu l'article d'aquesta mateixa pàgina).