El PIB turístic va recuperar el 70% del nivell prepandèmia a l'estiu

Les agències de viatges allunyen la recuperació i insisteixen que han tancat 1.200 sucursals des de l'inici de la crisi sanitària

BarcelonaEl sector turístic ha tornat a viure aquest 2021 un estiu fora de la normalitat, però ja a mig camí dels registres prepandèmia. El PIB del sector es va situar aleshores en el 73%. Això equival a dir que encara estava un 27% per sota dels nivells de fa dos anys, segons les previsions anunciades aquest dijous per Exceltur, associació formada per les 33 empreses espanyoles més rellevants del ram. Amb això, Exceltur ha revisat en vuit punts a l'alça les perspectives per al sector. L'entitat confirma que entre el juliol i el setembre la indústria va moure més de 42.600 milions d'euros. Tot i que a l'inici de la campanya encara es mantenien algunes de les restriccions per contenir els contagis de covid-19, l'estiu ha remuntat relativament gràcies a l'impuls de la demanda nacional.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després de repetides aparicions públiques amb missatges més aviat lúgubres, el vicepresident executiu d'Exceltur, José Luis Zoreda, ha admès que l'escenari actual és "clarament prometedor pel que fa a la tendència de recuperació", tot i que aquesta sortida de la crisi serà desigual i asimètrica.

Cargando
No hay anuncios

Segons apunta l'entitat, el 2023 comença a semblar una data realista per fixar la sortida de la crisi. Malgrat aquest lleu optimisme, a l'estiu les empreses turístiques van donar feina a un 13% menys de treballadors que el 2019. Zoreda ha destacat que "un bon nombre d'empresaris" han arriscat generant més llocs de treball "dels que l'activitat econòmica hauria requerit". Al setembre hi havia 289.000 treballadors del sector turístic afectats per aquesta situació, dels quals 169.000 han perdut la feina de manera definitiva. El missatge de la patronal, doncs, és que el pitjor ja ha passat, però que encara "no n'hi ha per fer volar coloms". Exceltur calcula que la caiguda de l'activitat des que va començar la pandèmia és de prop de 165.000 milions d'euros.

Pel que fa a les previsions per a les següents temporades turístiques, Zoreda ha destacat que la poca antelació amb la qual els usuaris decideixen ara els seus viatges "dificulta traslladar les expectatives a unes realitats que estan sent millors a mesura que avancen les dates". La incertesa, però, continua condicionant les estimacions per a la resta de l'any. No obstant això, Exceltur revisarà les previsions del PIB turístic per al quart trimestre en tres punts, ja que considera que en el conjunt de l'any el turisme generarà 87.000 milions d'euros d'activitat en total, un 56% del que va representar el 2019.

Cargando
No hay anuncios

Precisament, aquest percentatge no s'allunya gaire de la predicció que ha llançat aquest dijous la Cambra de Comerç de Barcelona. La institució estima que Catalunya podria tancar el 2021 havent arribat al 50% de la despesa turística precovid (no és el mateix indicador, però indicaria una recuperació similar). El volum de viatgers nacionals, recorda en un comunicat, ha passat de caure un 14,8% al juny a augmentar un 19,1% a l'agost. A més, la Cambra denota que l'arribada de visitants estrangers ha viscut una "millora" amb davallades menys accentuades, tot i que encara rellevants. Cal tenir en compte, a més, que el sector ha viscut un reajustament de l'oferta —amb nombroses fusions i compravendes— i que a l'agost van obrir uns 2.300 establiments hotelers a Catalunya amb un grau d'ocupació del 64%.

Les agències de viatges, les més castigades

Hi ha un dels subsectors del turisme, però, que veu aquesta recuperació encara molt lluny. Com a mínim fins al 2024. L'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades (Acave) ha alertat aquest dijous d'un alentiment en la sortida de la crisi per l'impacte de la cinquena onada de la pandèmia i ha assegurat que tancaran l'any amb el 50% de l'activitat prepandèmia. En aquest sentit, el seu president, Martí Sarrate, ha apuntat que des de l'inici de l'emergència sanitària han tancat el 20% de les agències de viatges espanyoles (unes 1.200), que han perdut 9.000 treballadors i que el 56% dels empleats del sector estan afectats per un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO).