El PIB per habitant a Catalunya recupera els nivells d'abans de la crisi
El creixement econòmic es relaxa i entra en una fase "més madura", segons el Govern
BarcelonaEl producte interior brut per habitant va créixer el 2018 fins als 32.000 euros anuals a Catalunya, la qual cosa representa que s'assoleixin els nivells anteriors a la crisi, segons un informe sobre la situació econòmica presentat avui pel Govern.
"És una molt bona dada", ha afirmat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, en l'acte de presentació de l'estudi. De fet, el PIB català ja va superar els nivells precrisi el 2016, tot i que per habitant encara no ho havia fet. El PIB per càpita català va superar en un 13% el de la Unió Europea el 2018. Segons l'estudi, el creixement de l'economia es moderarà per la desacceleració del mercat exterior, però lluny de la recessió. "Hem entrat en una fase més madura" després d'una fase expansiva de l'economia després dels anys de la crisi, ha afegit Aragonès.
Tot i així, els increments del PIB per habitant no s'han vist acompanyats d'un repartiment de la riquesa ni a socialment ni territorialment. En aquest sentit, la taxa de temporalitat en el mercat de treball continua sent molt superior a la mitjana europea, tot i que va baixar el 2018, així com les desigualtat salarials. L'estudi també destaca la caiguda de l'atur respecte a la crisi, malgrat que continua en nivells molt alts i que "es tracta d'un àmbit amb marge de millora", ha admès Aragonès.
El document presenta una radiografia anual per al 2018 del conjunt de l'economia catalana i ha sigut elaborat pel departament d'Economia de la Generalitat. Segons l'estudi, l'economia catalana va créixer un 2,6% l'any passat i estima en un 2,2% el creixement per al 2019.
La bona marxa de l'economia es deu al fet que "tant la demanda interna com l'externa han contribuït de forma positiva al creixement" durant els últims anys, un fet que contrasta amb "etapes expansives anteriors", quan la demanda interna va ser el principal motor del creixement, mentre que en el sector exterior es registraven dèficits comercials, segons l'informe.
"No podem combatre la següent crisi, que esperem que trigarà molt de temps a arribar, amb una devaluació salarial", ha dit Aragonès, ja que les caigudes de sous tenen uns "costos socials molt alts".