L'atac rus a Ucraïna
Economia14/03/2022

El PIB d'Ucraïna es pot enfonsar fins a un 35%

L'FMI aprova una ajuda immediata de 1.280 M€ i lloa les mesures econòmiques adoptades pel país

BarcelonaLa guerra portarà Ucraïna a una profunda recessió econòmica. Una caiguda del seu producte interior brut (PIB) que podria arribar al 35%, adverteix el Fons Monetari Internacional (FMI). Però la institució que dirigeix Kristalina Georgieva alerta que, davant la destrucció de la guerra, les perspectives encara podrien empitjorar. En el millor dels escenaris, amb una guerra curta i una ràpida resolució del conflicte, la caiguda del PIB ucraïnès aquest any seria del 10%.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest millor escenari, però, l'impacte del conflicte a l'economia d'Ucraïna seria superior al que va tenir l'annexió de Crimea per part de Rússia. Llavors, l'economia d'Ucraïna va retrocedir un 6,6% el 2014 i un 9,8% el 2015. "S'espera una profunda recessió i grans despeses de reconstrucció, en el context d'una crisi humanitària", ha indicat l'FMI en un comunicat aquest dilluns sobre l'impacte del conflicte a l'economia ucraïnesa. L'organisme monetari alerta del gran cost humanitari i econòmic per la pèrdua de vides i també pels danys a totes les infraestructures del país.

Cargando
No hay anuncios

De fet, l'FMI assegura que hi ha una destrucció generalitzada de la capacitat productiva d'Ucraïna i que això provocarà un ràpid empitjorament de les perspectives per al país. Així, l'FMI recorda que l'experiència de guerres com les de l'Iraq, Síria o el Iemen fa pensar que la contracció de la producció ucraïnesa podria ser molt superior al 10% calculat per a un conflicte breu i que podria arribar a un ventall d'entre el 25% i el 35%.

L'escenari base fa pensar a l'organisme que dirigeix Georgieva que Ucraïna tindrà unes necessitats brutes de finançament extern d'uns 4.800 milions de dòlars (4.397 milions d'euros), que s'espera que es puguin cobrir amb el finançament del mateix FMI, el Banc Mundial, la Unió Europea i el G-7, entre d'altres. Una estimació de necessitats de finançament inicial, reconeix el mateix FMI, que indica que l'avaluació dels danys de postguerra permetran fer una estimació adequada de les necessitats "que probablement serà més alta que l'estimació actual".

Cargando
No hay anuncios

Primera ajuda

Davant aquest impacte de la guerra en l'economia ucraïnesa, el directori executiu de l'FMI ja va aprovar la setmana passada un desemborsament per a Ucraïna de 1.400 milions de dòlars (1.280 milions d'euros) dins del seu instrument de finançament ràpid (IFR). L'ajuda ha de servir per fer front a les necessitats urgents de finançament i per mitigar l'impacte econòmic de la guerra. Aquest desemborsament equival al 50% de la quota d'Ucraïna a l'FMI i servirà al país per atendre les seves necessitats urgents de la balança de pagaments derivades de la guerra. Un suport "crucial" a curt termini, segons l'FMI, que servirà, a més, per catalitzar el finançament d'altres socis.

Cargando
No hay anuncios

Però, en el fons, una primera ajuda. "Un cop acabada la guerra i es pugui fer una avaluació adequada dels danys, és probable que necessiti un important suport addicional per recolzar els esforços de reconstrucció", ha indicat la directora gerent de l'FMI, Kristalina Georgieva, en el comunicat.

L'FMI ha valorat la decisió d'Ucraïna de treballar amb aquest organisme i ha lloat les decisions preses fins ara pel país. "La resposta de política d'emergència de les autoritats d'Ucraïna ha sigut extraordinària", ha dit l'FMI, que destaca que s'han introduït controls administratius i de capital per preservar la disponibilitat de les reserves de divises i reduir les incerteses sobre els tipus de canvi. L'organisme destaca que, tot i les limitacions a les disposicions d'efectiu, no s'han limitat les transaccions sense efectiu i, a més, la política fiscal s'ha centrat en assegurar els pagaments prioritaris. "Ucraïna ha complert amb totes les seves obligacions de deute", destaca l'FMI.