El PIB català va créixer un 1,9% l'any passat, la xifra més baixa des del 2014

La davallada de la indústria i la frenada de la construcció, principals causes de l'alentiment

Imatge d’arxiu dels treballadors de Nissan a la planta que l’automobilística té a la Zona Franca de Barcelona.
Ara
27/03/2020
1 min

BarcelonaEl PIB de Catalunya es va situar a finals del 2019 en els 250.597 milions d'euros, i va créixer un 1,9%. Això suposa un alentiment respecte als quatre anys anteriors, segons dades definitives publicades aquest divendres per Idescat, l'agència catalana d'estadística.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'1,9% és una dècima inferior a la xifra avançada fa uns mesos pel mateix Idescat i a l'estimació del govern espanyol de creixement del global de l'economia espanyola. No obstant, es troba quatre dècimes per sobre de la mitjana de la UE-28 (+1,5%).

Pel que fa a l'oferta, els serveis van sostenir el creixement econòmic amb un augment del 2,7%, mentre que la indústria va patir la primera taxa de variació negativa (-0,3%) des del 2013 per culpa del context internacional, molt marcat durant l'any passat per les tensions comercials i la desacceleració en països com la Xina i Alemanya. La construcció va mostrar una frenada i va reduir el seu creixement al 2,3% després d'un cicle alcista, mentre que el sector agrari va seguir presentant taxes negatives (-3,1%).

Pel que fa a la demanda, destaca la desacceleració del consum de les llars (+0,9%) i de la formació bruta de capital –és a dir, la inversió– (+3%), que impliquen que la demanda interna va pujar un 1,6%, nou dècimes menys que el 2018. Aquesta evolució està en línia amb la reducció del creixement de les importacions de béns i serveis (+1,1%) i contrasta amb l'augment de les exportacions (+3,6%).

L'evolució trimestral mostra una reducció del creixement que s'ha fet més intensa en el quart trimestre del 2019 i ha arribat al 1,3% interanual, mentre que la variació intertrimestral en el quart trimestre ha sigut del 0%, tres dècimes inferior al trimestre precedent.

stats