Els sindicats xifren en un 100% el seguiment de la vaga a la petroquímica de Tarragona

Els sindicats amenacen amb més aturades si no milloren les condicions de seguretat del sector

Les instal·lacions d'Iqoxe al polígon petroquímic sud, un cop apagat l'incendi causat per l'explosió.
Leandre Ibar
19/02/2020
3 min

BarcelonaEls sindicats CCOO i UGT han qualificat "d'històrica" la primera vaga general que fa el sector petroquímic del Camp de Tarragona aquest dimecres. Els dos sindicats han xifrat el seguiment en un 100% en un àmbit on hi treballen 11.000 persones.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"No haurien fet falta ni piquets", ha explicat el secretari general de la UGT, Camil Ros, ja que només treballen els empleats que han de proveir els serveis mínims. Dos grups de treballadors han tallat la N-240 i la T-750 a les entrades del polígon nord. Els sindicats han criticat la creixent precarització del sector i han anunciat més mobilitzacions si no es milloren la condicions de seguretat de la indústria. En aquest àmbit, han reclamat que el pla d'emergències químiques es coordini des de Tarragona en lloc de Barcelona.

La convocatòria té lloc un mes després de l'explosió a l'empresa Iqoxe, en què van perdre la vida tres persones. La vaga, que s'ha iniciat a les 4.30 hores, durarà 24 hores. A les 19.00 hores hi ha convocada una manifestació entre la seu de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i la delegació del govern espanyol, a la plaça Imperial Tàrraco, amb el lema "Volem seguretat, informació i coordinació". Diversos ajuntaments del Camp de Tarragona han contractat autobusos per facilitar l'assistència dels ciutadans a la protesta.

Tant CCOO com UGT, els dos sindicats convocants, reclamen que s'incrementin els controls de seguretat a les companyies del sector presents en els dos polígons petroquímics del Camp de Tarragona. Així mateix, demanen que es millorin els protocols d'emergència química en cas d'accident.

El 14 de gener una forta explosió d'un reactor de derivats de diòxid d'etilè de la fàbrica d'Iqoxe va provocar set ferits i tres morts: dos treballadors i una persona que va patir l'impacte d'una peça metàl·lica mentre era dintre del seu domicili, situat a diversos quilòmetres de distància. Durant més d'una hora després de la deflagració –que es va sentir a desenes de quilòmetres de distància–, els serveis d'emergències no van saber si l'aire contenia agents tòxics per a la salut humana. De fet, segons Protecció Civil, quan es va produir l'esclat del reactor, Iqoxe no va avisar de l'incendi ni el 112 ni el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya, la qual cosa va retardar l'activació dels protocols d'emergència.

El sindicats xifren en uns setanta els incidents de seguretat d'Iqoxe des del 2015. Posteriorment a l'accident, el Govern va confirmar que ja havia sancionat quatre vegades l'empresa, tres de les quals per incompliments en matèria de seguretat i salut. Una de les sancions, del 2015, va ser per excedir la producció de diòxid d'etilè autoritzada. A més, després de l'explosió li va obrir un altre expedient perquè l'empresa havia reprès parcialment l'activitat sense avaluar-ne els riscos.

"Ens genera poca confiança. Hem demanat a l'AEQT que exigeixi a l'empresa que canviï d'actitud i que sigui més col·laborativa, transparent i clara. L'accident que hem tingut és molt greu i això ha afectat la credibilitat del complex petroquímic", va declarar el secretari general del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, el 23 de gener. Malgrat les sancions i els expedients i haver-se personat contra Iqoxe en la causa judicial, la Generalitat treballa perquè la fàbrica accidentada torni a operar en un futur pròxim i per evitar el tancament de les altres companyies de la zona que depenen del subministrament d'Iqoxe.

A més, una altra empresa del polígon sud, Ercros, també està sent investigada pel jutjat d'instrucció número 2 de Tarragona, en aquest cas per un assumpte sense relació amb l'accident del 14 de gener.

stats