El petroli marca un nou mínim per l’alentiment xinès

El barril de Brent ja quasi val un terç que fa un any

Xavier Grau
25/08/2015
3 min

BarcelonaJa fa un any que va començar a caure el preu del petroli i, tot i que l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) preveu un lleuger increment per a l’any que ve, els fets semblen desmentir aquestes previsions i el barril del cru continua marcant mínims. Ahir el barril de Brent (el petroli de referència a Europa) va baixar fins als 42,5 dòlars, un preu no vist des de mitjans del 2009, i a menys de quatre dòlars del gener del 2009, quan el preu del petroli cotitzava a mínims de 39 dòlars com a conseqüència del daltabaix de l’economia mundial que va seguir a la fallida de Lehman Brothers.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La caiguda del preu es produeix per la incertesa a l’economia mundial, especialment a la Xina, que ha moderat el creixement i, per tant, el consum. Això ha disparat les alarmes d’alguns dels països productors, com l’Iran o Algèria, que comencen a demanar una reunió extraordinària de l’OPEP, el càrtel de grans països productors. En l’abaratiment del petroli hi té un pes decisiu que s’hagi augmentat la producció, ja que, malgrat que l’AIE pronostica rècords de consum per al 2016, els mercats no s’ho acaben de creure.La pròxima reunió de l’OPEP està prevista per al desembre.

En les dues trobades anteriors, l’Aràbia Saudita -principal soci del grup- va imposar els seus criteris i va decidir mantenir la producció tot i la caiguda del preu. Però un petroli barat desequilibra els pressupostos de molts dels països productors, amb les conseqüències polítiques que això pot tenir en governs com els de l’Iran, Veneçuela o Algèria. El ministre del petroli de l’Iran, Bijan Zangané, ja ha deixat caure que una reunió d’emergència de l’OPEP podria ser “eficaç” per parar la caiguda lliure del preu. També Algèria va apuntar la possibilitat d’una reunió extraordinària abans del desembre.

Perquè hi hagi una reunió extraordinària de l’OPEP cal que ho demanin una majoria dels 12 països que l’integren, i es dóna per fet que no es farà si no ho vol l’Aràbia Saudita.

Fins ara, el primer soci de l’OPEP ha apostat per mantenir els preus barats del petroli, per qüestions bàsicament de geopolítica. En aquesta decisió hi té un pes especial la creixent producció de petroli als Estats Units, gràcies a la fracturació hidràulica ( fracking ) i altres tècniques que permeten obtenir petroli que fins ara era innaccessible. L’estratègia dels saudites aparentment passa per provocar la fallida dels productors que han aparegut als EUA, que no podrien aguantar amb un preu del barril tan barat, cosa que obligaria la primera economia del món a tornar a comprar petroli d’Aràbia. En cas contrari, les monarquies del Pròxim Orient podrien sentir-se abandonades pels fins ara aliats nord-americans.

Factors econòmics

Aquest factor geopolític se suma al factor purament econòmic de sobreproducció. Els EUA (primer consumidor mundial) han aconseguit autoabastir-se amb les noves tècniques. De fet, en aquell país ja s’ha obert la possibilitat d’exportar petroli cru ultralleuger, una pràctica prohibida el 1973 per garantir les reserves durant la primera gran crisi del petroli. A la nova producció americana s’hi sumen els alts nivells de producció mantinguts per l’OPEP en la reunió del juny, juntament amb l’esperat aixecament de l’embargament a l’Iran, que aportarà més cru al mercat.

Amb tots aquests factors, el preu del petroli segueix a la baixa, tot i que l’AIE preveu per a l’any que ve un rècord de consum. Segons l’organisme, la demanda mundial pujarà un 1,4% el 2015 i el 2016 arribarà al rècord 94 milions de barrils diaris. L’augment de la demanda hauria de fer pujar lleugerament els preus, però els mercats sembla que no s’ho creuen. De fet, des de principis d’any el barril de l’OPEP s’ha venut a una mitjana de 54,21 dòlars, quan el 2014 la mitjana es va situar en 96,29 dòlars.

stats