BarcelonaLa por per l'arribada del coronavirus a Europa s'ha escampat de manera definitiva als mercats. La mort de set persones a Itàlia, i el seu impacte en l'economia del país, han deixat aquest dilluns l'Íbex-35 sumit en la pitjor caiguda des del terratrèmol que va suposar el Brexit el juny del 2016. La borsa espanyola ha obert la setmana a la baixa, amb unes pèrdues a l'inici de la sessió del 2,5% que s'han disparat fins al 4% al tancament de la jornada.
Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi
Els efectes d'aquest dilluns negre, però, s'han pogut observar en la majoria dels indicadors financers a temps real. "Feia setmanes que es coneixia aquesta situació i els seus efectes en les cadenes de subministrament, el turisme i el comerç. No calia esperar fins avui. Amb les notícies a Itàlia la por s'ha fet gran de cop", apunta José García Montalvo, catedràtic d'economia de la UPF.
Dia en vermell a l'Íbex
IAG, Meliá i Mediaset lideren les pèrdues pel temor a l'efecte del virus
Cap valor dels parquets madrilenys ha aconseguit acabar el dia sense el rastre del color vermell, però el pànic dels inversors s'ha cobrat les principals víctimes en algunes de les empreses més sensibles al turisme. El hòlding d'aerolínies IAG (propietari de companyies com Vueling, Iberia o British Airways) ha sigut l'empresa amb més pèrdues del dia i les seves accions s'han devaluat fins a un notori 9,4%, seguida per la cadena hotelera mallorquina Meliá, amb una davallada del 7,8%. La tercera empresa espanyola que més ha patit amb el temor al Covid-19 és Mediaset (-7,2%), una companyia precisament italiana però amb presència a l'Estat a través de canals de televisió com Telecinco i Cuatro. Després del grup audiovisual, les empreses amb més pèrdues han sigut el gegant tèxtil Inditex i el gestor aeroportuari Aena, exposats pels efectes en la cadena de producció a la Xina i la cancel·lació de vols respectivament.
Pànic als índex borsaris
Els parquets de Milà encapçalen una caiguda generalitzada
Com a primer focus de l'epidèmia del coronavirus a Europa amb set morts, Itàlia ha notat més que cap altre mercat les pèrdues a la borsa. El selectiu FTSE MIB de la borsa de Milà ha acabat amb una caiguda del 5,4%. "Abans ja hi havia la previsió que Itàlia entrés en recessió en el primer trimestre i ara és segur que ho farà", preveu García Montalvo. L'economista augura, en la mateixa línia, que Alemanya –la locomotora d'Europa fa alguns trimestres que flirteja amb el decreixement econòmic– no creixerà en aquest inici d'any, ja que la borsa de Frankfurt ha perdut més d'un 4% del seu valor. Londres i París han tancat la jornada en la mateixa línia, amb caigudes del 3,9% i del 3,3% respectivament. Pel que fa a Wall Street, que a principis d'any havia arribat a màxims històrics, els seus principals selectius han perdut al voltant d'un 3%. Per a García Montalvo, però, aquest era un efecte que havia de passar tard o d'hora. "Ja tocava després de 10 anys d'expansió. Era un fenomen que no podia continuar gaire més temps, i això pot ser una senyal que el cicle s'ha acabat", diu l'acadèmic.
Davallada del petroli i repunt de l'or
El barril cru de Brent agreuja la caiguda i es desploma un 5%
En el cas del petroli, el barril de Brent, el cru de referència a Europa, ha començat a cotitzar a l'inici de jornada d'aquest dilluns a 57 dòlars, una caiguda del 2,3% respecte del tancament de divendres, davant la por d'una pandèmia global. Aquest retrocés de seguida s'ha agreujat més enllà del 5% i ha enfonsat el preu del barril de cru fins als 55,3 dòlars. La setmana passada, el petroli ja havia baixat de preu per la por a una expansió del Covid-19. El fort increment de nous casos fora de la Xina, especialment a Itàlia i Corea del Sud, ha empès altre cop els preus a la baixa, segons els experts. En canvi, l'or, considerat una inversió segura davant de situacions de crisi, pujava un 0,9% i cotitzava a 1.658 dòlars l'unça.
Amenaça al tràfic aeri
Les aerolínies temen que la demanda baixi per primer cop des del 2009
En una epidèmia cada cop més estesa com la del Covid-19, tots els ulls es fixen en els desplaçaments internacionals. Dijous passat l'Associació Internacional del Transport Aeri (IATA) alertava que aquest context pot fer recular el creixement que havien previst les aerolínies i provocar la primera caiguda global des de la crisi financera del 2008.
Les claus
1. Per què les borses europees han reaccionat avui?
Fa algunes setmanes que els parquets asiàtics ja es ressenten dels efectes del coronavirus, però el brot a Itàlia ha provocat que aquest dilluns tots els mercats europeus també hagin tancat amb pèrdues. En el cas de l'Íbex-35, es tracta de la pitjor caiguda des del Brexit i ha suposat que els parquets madrilenys perdin un 4% del seu valor, pràcticament el mateix que havien guanyat en el que portem d'any.
2. Què ha passat amb el petroli i l'or?
El barril de Brent, el cru de referència a Europa, s'ha desplomat un 5% i ha agreujat una caiguda que ja s'estirava des de les últimes setmanes. Els inversors han optat per l'or, un valor refugi en moments d'incertesa econòmica, que als Estats Units ha tornat a rècords dels últims set anys.