ALIMENTACIÓ
Economia15/09/2019

La pesta porcina desestabilitza l’economia xinesa

El preu de la carn de porc es dispara un 47% en un any

Dolors Rodríguez
i Dolors Rodríguez

PequínL’epidèmia de pesta porcina africana que afecta la Xina des de fa més d’un any, i que sembla que no té aturador perquè no s’hi ha trobat cap tractament, està desestabilitzant l’economia xinesa. Les dades publicades aquest mes per l’Oficina Nacional d’Estadístiques mostren com el preu de la carn de porc ha pujat un 47% en l’últim any. Les previsions a curt termini tampoc són optimistes, ja que es preveu que es tanqui aquest 2019 amb un augment superior al 50%. L’impacte és important si es té en compte que quan a la Xina es parla de menjar carn tothom entén que és de porc si no s’especifica que és d’un altre tipus d’animal. De fet, el país produeix i consumeix la meitat de carn de porc del món (uns 56 milions de tones) i es calcula que la indústria porcina aporta 128.000 milions de dòlars al PIB xinès.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El preu d’aquesta carn ha impulsat la pujada de la inflació dels aliments fins a arribar al 10% a l’agost, i la de l’IPC ha quedat en el 2,8% i frega l’objectiu del 3% del govern previst per a tot l’any. Són males notícies per a Pequín, que intenta incentivar el consum intern, però l’encariment de la cistella de la compra fa tirar enrere els consumidors.

Cargando
No hay anuncios

La reconversió del sector i la mala gestió dels plans del govern per protegir el medi ambient han contribuït a la crisi. L’aposta del 2016 per grans explotacions i la pressió als negocis familiars van provocar que més de 150.000 granges tanquessin i baixés la producció. A això s’hi ha de sumar que, a causa de la pesta, en poc més d’un any s’ha hagut de sacrificar un terç (200 milions) de la població total de porcs i es preveu que a finals d’any només en quedaran la meitat.

Davant la crisi, el govern ha aprovat un paquet d’ajudes, de més de 70.000 milions de dòlars, que inclouen subsidis per compensar els criadors que han perdut el negoci i incentius per augmentar la producció a les granges no afectades. També s’ha aprovat una línia de préstecs a baix interès per ajudar a convertir terres de cultiu en granges de porcs.

Cargando
No hay anuncios

Reserves congelades i cupons

A més, el país ha començat a treure al mercat les reserves de porc congelat que té en previsió de situacions de crisi per contenir els preus. I, alhora, ja està subvencionant la compra de carn a la població amb pocs ingressos. En algunes províncies, com el cas de Guangxi, fins i tot ha començat a repartir cupons de carn de porc, un record de les èpoques d’escassetat de la Xina maoista.

Cargando
No hay anuncios

Els únics beneficiats d’aquesta situació són els països exportadors de carn de porc, sobretot els que no tenen cap conflicte comercial amb el gegant asiàtic. En els primers set mesos de l’any el país presidit per Xi Jinping va incrementar les seves importacions d’aquest tipus de carn un 36%, respecte al mateix període de l’any anterior, i la xifra pot anar en augment, ja que la indústria trigarà anys a recuperar-se d’aquesta epidèmia.