Pescanova afronta una junta decisiva per renovar la direcció de l'empresa
La candidatura de Damm i Luxempart per renovar la junta lluitarà per imposar-se en la nova etapa crucial de l'empresa
MadridPescanova afronta aquest dijous una junta general extraordinària decisiva en els més de cinquanta anys d'història de l'empresa, en què cessaran tots els membres de l'actual consell d'administració i es designarà un nou president, després de la dimissió de Manuel Fernández de Sousa.
La junta, prevista a Chapela-Rendondela (Pontevedra), tindrà lloc una setmana després que Deloitte, administrador concursal de la firma, hagi revelat en el seu informe que el forat patrimonial de l'empresa és de 1.667 milions d'euros, molt superior al que s'havia dit inicialment, i que compta amb un deute de més de 3.674 milions d'euros.
Els accionistes nomenaran un nou consell que és probable que sigui més reduït que l'actual, format per 11 membres.
Finalment, seran dues les propostes que pugnaran per imposar-se en la renovació de l'empresa: la del grup cerveser Damm, amb el suport de Luxempart i Iberfomento, i la promoguda per l'Associació Espanyola d'Accionistes Minoritaris (Aemec) juntament amb el fons Cartesian, que té el 5% del capital.
La candidatura que havia de presentar el fins fa poc president de Pescanova, Manuel Fernández de Sousa, finalment no serà una opció. Ell ja va dir que no seria candidat al càrrec, però havia dit inicialment que presentaria una llista d'experts del sector per renovar el consell.
Damm, que assegura tenir ja més del 40% del suport dels accionistes, ha proposat reduir a set el nombre de consellers de Pescanova, quatre menys que en l'actualitat, amb la intenció de desvincular el màxim òrgan de direcció de la gestió anterior.
La cervesera, que té el 6,183% de Pescanova, planteja la continuïtat de Luxempart, amb el 5,83 % del capital, i Iberfomento (3,39%), a més de José Carceller, president de Damm, als quals se sumarien quatre independents: tres de nous i Yago Méndez, que ja era una veu crítica amb Soura dins l'actual consell.
Juan Manuel Urgoiti, actualment conseller independent d'Inditex i conseller delegat de BBV el 1988, és un dels tres noms independents que proposa Damm. Ell és qui té més números de ser el nou president de Pescanova si s'imposa aquesta proposta a la junta.
Per la seva banda, l'expresident de Pescanova Manuel Fernández de Sousa ha proposat, a través de la Societat de Desenvolupament i Control (Sodesco), de la qual és administrador i principal accionista, que el nou consell d'administració de la companyia gallega compti amb representació dels fons d'inversió significatius i no fixa un nombre de membres predeterminat.
Finalment, Aemec i el fons Cartesian, sota la denominació Pescanem, també presentarà una proposta de consell d'administració alternatiu, que es caracteritza per la seva total independència, diuen, ja que" no comptarà amb cap dels membres de l'anterior consell d'administració".
Es tracta de la primera junta d'accionistes que celebra l'empresa des de l'esclat de l'escàndol que ha suposat la imputació del mateix president i diversos directius.
La firma està pendent d'un pla de viabilitat que la consultora PwC ha de tenir llest a l'octubre i que podria contemplar la venda d'actius o la capitalització de deute, després de la corresponent quitança per part de la banca, que podria rondar el 75%.