Aragonès acusa Montoro de carregar despeses anteriors per inflar el dèficit català
El secretari d'Economia de la Generalitat de Catalunya considera que si Espanya "complís amb les seves obligacions" Catalunya podria complir els objectius de dèficit
BarcelonaEl ministeri d'Hisenda va fer públic aquest dijous un dèficit públic espanyol que passa de llarg els objectius marcats per Brussel·les i, segons el ministre Cristóbal Montoro, les autonomies són les principals responsables que Espanya hagi situat el dèficit al 5,2% del PIB.Catalunya va triplicar l'objectiu, ja que va tancar l'any amb un dèficit del 2,7%, gairebé tres vegades superior al límit imposat per Hisenda, que va ser del 0,7% i es va situar com la comunitat que lidera la despesa.
En aquest sentit, el secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ha respost aquest matí en una entrevista a Catalunya Ràdio que la intencionalitat política a l'hora de publicar aquestes dades és clara i que en total hi ha 1.500 milions d'euros que corresponen a exercicis anteriors al 2011. "Fa la sensació que l'Estat ha anat rascant en exercicis anteriors perquè Catalunya quedés la primera en incompliment de dèficit", ha afirmat.
A més, Aragonès ha reiterat que si l'Estat pagués el que li correspon a Catalunya, el Principat sí que seria capaç de complir amb l'objectiu del dèficit del 2016. Tot i això, el secretari d'Economia ha puntualitzat que aquest compliment implica que la Generalitat només pot incrementar la despesa un 1,8% aquest any.
Creuament d'acusacions
Així doncs, si ahir era Montoro qui culpava les autonomies, aquest dijous és la Generalitat qui culpa l'Estat de "dificultar que Catalunya tingui els ingressos necessaris per complir amb els objectius de dèficit", segons Aragonès. A més, Aragonès ha explicat que "hi ha despesa que el govern central ha decidit que paguin les comunitats, com ara la vacuna de l'hepatitis C o la despesa dels increments de personal que ve marcada per l'executiu central".
Qui és el culpable de la desviació del dèficit?
Segons el secretari d'Economia, si l'Estat complís amb "les seves obligacions amb Catalunya" el dèficit català podria situar-se a l'1%, ja que sense tenir en compte aquests 1.500 milions que, segons la Generalitat, provenen d'exercicis anteriors, el dèficit del 2015 hauria quedat al voltant de l'1,75%.