Economia20/06/2013

El Banc d'Espanya proposa complementar pensions amb plans privats

El governador se suma als pronòstics de la Moncloa i preveu que l'economia creixi entre juliol i setembre

Ara
i Ara

MadridEl governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, ha apostat aquest dijous per "fórmules complementàries" de capitalització, tant públiques com privades, addicionals a les pensions públiques i que reforcin l'estalvi durant la vida activa dels treballadors. "Cal emprendre com més aviat millor el seu estudi i implantació", ha subratllat durant la compareixença a la comissió d'Economia i Competitivitat del Congrés. És a dir, trobar models complementaris a les pensions, com plans privats o un fons de pensions automàtic per als treballadors, com fa el Regne Unit.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Linde ha dit que cal mantenir l'"esforç d'actualització i de reformes" en matèria de pensions, un sistema "contributiu i de repartiment que necessàriament haurà de seguir tenint aquest caràcter" per tal de fer front als "riscos d'insuficiència que hi ha com a conseqüència de l'evolució demogràfica".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, ha dit que és una bona notícia que gairebé totes les forces polítiques segueixin treballant "en l'esperit del pacte de Toledo", però ha afirmat que a llarg termini el potencial del sistema actual de repartiment pot ser "limitat" per assegurar uns estàndards de vida d'acord amb l'etapa laboral dels treballadors.

D'altra banda, el governador ha pronosticat que l'economia comenci a créixer a partir del tercer trimestre i assegura que "la pitjor fase de la segona recessió ha quedat enrere". La previsió va en línia amb les declaracions d'aquesta semana dels ministres d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i d'Economia, Luis de Guindos, en què avançaven un punt d'inflexió a partir del juliol.

Cargando
No hay anuncios

Linde ha dit que que "les últimes dades apunten a una moderació en la contracció del PIB" i que hi haurà "taxes positives de creixement" entre juliol i setembre. Així mateix, ha valorat la flexibilitat que ha donat la Comissió Europea a la via de la consolidació fiscal en assenyalar un objectiu de dèficit del 6,5% per al 2013 i del 5,8% per al 2014, i ha destacat que "aquest marge permetrà suavitzar l'impacte contractiu a curt termini de l'ajust fiscal sobre l'activitat".

"Som al camí adequat per recuperar l'activitat", ha assenyalat Linde després de reiterar que hi ha "bases sòlides" per crear ocupació i créixer, però que només s'aconseguirà si no s'abandonen les polítiques reformistes.