Aprovat l'avantprojecte de llei per deslligar les pensions i l'IPC
El govern espanyol obre el termini d'al·legacions al text que es discutirà amb agents socials i patronals
BarcelonaEl consell de ministres ha donat el vistiplau definitiu a l'avantprojecte de llei per reformar tant el model de revalorització de les pensions (per deslligar-les de l'IPC) com el factor de sostenibilitat per vincular-los a partir del 2019 a l'esperança de vida.
El text, que ja va avançar el ministeri d'Ocupació fa dues setmanes, ja es negocia amb agents socials i patronals i està inspirat en la proposta que va fer el grup d'experts fa uns mesos.
Un dels punts més imminents és la desvinculació de les pensions i l'IPC com a únic referent per apujar-les cada any. El govern espanyol proposa que l'evolució es lligui a d'altres factors com l'estat de les arques de la Seguretat Social i que la pujada sigui mínima (del 0,25%) en els anys en què aquesta tingui dèficit, com ara.
També s'introdueix un topall a les pujades màximes quan les coses vagin millor a l'economia. Les pensions pujarien com a màxim l'equivalent a l'IPC més un 0,25% addicional. Aquest canvi, diu el govern, ha d'entrar en vigor ja durant el 2014.
Amb els sindicats i les patronals el que es vol, doncs, és concretar quin serà el barem o la gradació que marcarà quina pujada concreta s'aplica cada any. És a dir, quina equació matemàtica es farà a partir d'ara per dictar l'evolució d'aquestes prestacions.
La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, ha defensat en roda de premsa després del consell de ministres aquesta proposta. Ha dit que l'IPC va introduir-se com a indicador únic l'any 1997 i que s'han vist "distorsions" que ara es volen corregir amb aquest nou indicador. Ha insistit que el mateix també s'ha fet en altres països europeus.
"El nou índex és més complet i blinda de congelacions futures", ha reiterat Báñez, que ha tret pit assegurant que així "mai es congelaran les pensions a Espanya".
Pel que fa al desplegament del factor de sostenibilitat que ha de garantir el futur del sistema de pensions públic, l'aplicació es retarda fins al 2019, i aquí la proposta del govern espanyol segueix també el dictat del comitè d'experts.
Es vol dissenyar una fórmula matemàtica que tingui en compte l'esperança de vida creixent i els anys de vida més enllà de l'edat legal de jubilació (que avança progressivament cap als 67 anys).
La fórmula, que els experts van batejar com a factor d'equitat intergeneracional, baixarà 'de facto' les pensions per garantir que es pugui fer front al creixent nombre de beneficiaris i el menor nombre de cotitzants previstos. Seria revisable cada cinc anys.
La ministra d'Ocupació ha defensat que el factor de sostenibilitat garantirà "la columna vertebral del sistema, que és la solidaritat entre generacions", i ha estès la mà a grups parlamentaris i agents socials per arribar a un consens ampli.
"És la reforma en termes socials més important que el govern espanyol farà aquest any", ha dit la ministra, que vol tenir aprovada la nova llei a finals del 2013.
CCOO alerta de la pèrdua de poder adquisitiu
Els sindicats ja van expressar el rebuig a la proposta del govern espanyol quan va fer-la pública fa unes setmanes i aquest divendres ho han reiterat.
CCOO calcula que la fórmula de revalorització de les pensions proposada per l'executiu podria suposar una pèrdua de poder adquisitiu per als pensionistes d'entre un 14,8% i un 28,3% els propers quinze anys.
En un comunicat, el secretari confederal de protecció social de CCOO, Carlos Bravo, explica que el càlcul no té en compte mesures addicionals que poguessin millorar els ingressos del sistema.