Pau Relat ja és el nou president de Fira de Barcelona
La institució tanca el 2018 amb uns ingressos rècord de 210 milions
BarcelonaHa sigut un procés de successió llarg però finalment Fira de Barcelona ha canviat de president: des d’ahir Pau Relat ocupa el càrrec. El consell de govern de la institució va acceptar el nom del conseller delegat de l’empresa industrial catalana Mat Holding per substituir Josep Lluís Bonet com a líder els pròxims anys. A més de Relat, arran d’aquesta renovació del consell d’administració de Fira de Barcelona també s’hi incorporen la consellera delegada de SocialCar, Mar Alarcón; el director general de Telefónica a Catalunya, Kim Faura; la presidenta de Sellbytel, Helena Guardans, i el vicepresident executiu de Catalonia Hotels, Manel Vallet.
Pau Relat inicia el mandat amb un primer encàrrec que va explicar Ada Colau, alcaldessa de Barcelona i presidenta del consell general de la Fira: haurà de començar a dissenyar amb l’horitzó de l’any 2029 l’ampliació del recinte de Gran Via i la renovació de les instal·lacions de la Fira a Montjuïc, una ampliació que ja és necessària, segons va explicar el president sortint, Josep Lluís Bonet: “A Gran Via ja no hi cabem i la saturació ja és aquí [...]. Cal posar Montjuïc al segle XXI”.
El nou president, conscient de les dificultats que hi ha hagut per renovar l’òrgan de govern, va defensar la institució com “un projecte de país” i per això va apel·lar al “compromís de les institucions i la societat civil”, perquè “la clau de l’èxit” és “continuar treballant plegats des de la base del consens”. La paraula consens, malgrat el llarg retard que s’ha produït en la renovació del consell d’administració i les dificultats per pactar-ne la renovació, va ser la més repetida ahir pels representants de les tres institucions que en formen part: Ajuntament, Generalitat i Cambra de Comerç.
L’alcaldessa Ada Colau; la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, i el president de la Cambra, Miquel Valls, van evitar retrets en públic, però sí que van exposar els seus punts de vista. Per exemple, Ada Colau, que volia una dona presidenta, es va felicitar que d’una consellera es passi a dues: “Estem doblant la presència femenina, però no és suficient”, va reblar.
Per la seva banda, la consellera d’Empresa va agrair a l’alcaldessa que no convoqués el consell general de la Fira durant els mesos del 155, en què l’autonomia estava suspesa, i que s’esperés que hi hagués “normalitat institucional”, mentre reivindicava el paper de la seva conselleria en defensa de l’economia “malgrat la situació política”.
Miquel Valls, a qui fa només quinze dies tots els consellers de la Fira van plantar en protesta per com havia portat el procés de renovació, es va defensar dient que la proposta s’havia fet seguint el reglament, que diu que han de ser persones de reconegut prestigi, i va dir que l’elecció de Relat i la resta de nous consellers “consolida la idea de professionalització de la Fira”. El president sortint, Josep Lluís Bonet, va demanar col·laboració entre les institucions i va apel·lar a la “intel·ligència dels acords”.
Rècord de facturació
El director de la Fira, Constantí Serrallonga, va exposar a grans trets els resultats de l’exercici. La Fira tanca el 2018 amb un rècord de facturació de 210 milions d’euros, i supera per primer cop en la seva història els 200 milions. Són uns ingressos un 13% per sobre del pressupost inicial, un 12% superiors als del 2017 i un 25% superiors als del 2016, l’últim any comparable entre salons firals.
El resultat brut abans d’impostos i amortitzacions (ebitda) ha sigut de 29 milions, un 44% més que el 2017 i el 2016. “Ha sigut un any excepcional”, va dir Serrallonga, amb 153 fires, congressos i esdeveniments. El pressupost per al 2019 és de 190 milions d’ingressos, perquè no se celebra cap fira de caràcter triennal, i entre les biennals no hi ha algunes de les de més dimensió.