Els secrets de la fortalesa de l'empresa familiar
La manca de talent i el relleu generacional són les principals preocupacions d'aquestes companyies
SantanderLes empreses familiars espanyoles es reuneixen aquesta setmana en el marc del XXVII Congrés de l'Instituto de Empresa Familiar (IEF), enguany celebrat a Santander, que va aquest diumenge i que acabarà demà, dimarts, amb la cloenda del rei Felip VI. Una trobada que aconsegueix aglutinar més de 600 empresaris i directius d'empreses familiars de tot Espanya, enguany sota el lema Som futur.
De fet, aquesta és la seva principal reivindicació durant el primer dia de congrés, en què el president de l'Instituto de la Empresa Familiar, Ignacio Rivera, ha recordat que "les empreses familiars clarament signifiquen futur en un moment com l'actual", i ha destacat la "visió a llarg termini" de l'empresa familiar com a tret característic i valuós. Alhora, ha apuntat que des de l'empresa cal cuidar l'origen, les persones i el planeta, apuntant que si es fa, "el món millorarà, gairebé sense regulacions, de forma natural".
En aquesta mateixa línia ha anat la primera taula rodona, en què han participat el president d'Acciona, José Manuel Entrecanales; el president de Sener, Andrés Sendagorta; la vicepresidenta d'Iberostar, Sabina Fluxá, i el mateix Rivera, ara en qualitat de president de Corporación Hijos de Rivera. La xerrada ha anat al voltant de la "redefinició de l'èxit empresarial", en què els empresaris han defensat que "qui des de la seva empresa no treballi per donar solucions als problemes de la societat, està incomplint amb la seva responsabilitat".
Alhora, Sendagorta ha posat l'èmfasi en els empleats: "Les persones de l'empresa són absolutament clau, perquè sense elles no faríem res; hem de procurar alinear el propòsit de l'empresa amb el de les persones que treballen a l'empresa". Això porta també a una redefinició del llegat: més enllà de la família, "si no hi ha un impacte positiu a la societat, no hi ha llegat", ha asseverat Rivera.
Reptes i reclams
L'empresa familiar a Espanya suposa el 60% del PIB, més del 92% del teixit empresarial i el 70% de l'ocupació. Segons dades les de Sigma Dos i Red de Cátedras presentades aquest dilluns al congrés, fins a un 67% tenen una antiguitat de 10 anys; el 29% tenen més de 25 anys i l'1,2% tenen més de 50 anys. I hi ha també un 0,03% d'empreses familiars que tenen més de 100 anys, i el missatge és clar: "El relleu generacional és molt difícil", ha asseverat el director d'economia de l'IEF.
Amb tot, però, l'informe mostra que les empreses familiars són més longeves: les familiars tenen un índex de supervivència del 77% mentre que les no familiars sobreviuen en un 73,1%. Alhora, entre les principals barreres de creixement hi ha la burocràcia (36,5%); la manca de talent (33,7%); la competència (33,1%) i la legislació laboral (29,6%). Com a conclusió, ser familiar és bo pel creixement pel fet de la reinversió de beneficis, la cultura emprenedora i l'agilitat en la presa de decisions, però té com a dificultats la successió i els conflictes familiars.
Preguntats per com viuen el moment actual, l'empresa familiar és força optimista. Sis de cada deu preveuen un augment de la xifra de vendes en aquest exercici, però amb una creació neta d'ocupació limitada en els seus negocis, dins d'un context econòmic general que valoren amb un 5,5 en una escala de l'1 al 9. Pel que fa als riscos més rellevants per a l'economia i la competitivitat del país, els més assenyalats són els canvis reguladors i la dificultat per trobar professionals qualificats, els quals segueixen els riscos geopolítics i els increments dels costos de producció.
De fet, la captació i la retenció de talent és assenyalat com el principal repte de futur per a la modernització de les empreses familiars, seguit per la digitalització i la intel·ligència artificial, i la innovació el desenvolupament de nous productes.
XXVII Congrés de l'IEF
Com ja és habitual, al congrés no hi assistirà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. En representació de l'executiu hi ha assistit el ministre d'Indústria, Jordi Hereu, que s'ha encarregat del discurs d'inauguració i ha promès a Rivera un acostament entre l'administració i el teixit empresarial.
Qui no s'ha volgut perdre la trobada ha estat el president del Partit Popular i líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, un habitual en els cercles empresarials, i que ha comptat amb vint minuts de discurs en què ha reclamat rebaixes d'impostos i "canviar el model de país".
L'IEF va néixer a Catalunya fa més de 30 anys i acull les cent empreses familiars més importants de l'Estat; i entre les seves territorials compta amb 1.800 socis.