Eleccions Cambra de Comerç

Santacreu derrota Eines de País a la Cambra de Comerç

La llista Va d'Empresa s'imposa als independentistes i obté 26 dels 52 epígrafs

Moment en que s'han conegut els resultat de les eleccions de la Cambra de comerç

Tomb a la Cambra de Comerç de Barcelona. La llista Va d'Empresa, liderada per l'exdirectiu de DKV Josep Santacreu, s'ha imposat a la llista independentista Eines de País - Un Pas Més, per majoria àmplia, amb 26 dels 52 epígrafs que estaven sota sufragi. D'aquesta manera, l'equip liderat per Mònica Roca i Toni Fitó, actual presidenta i vicepresident primer de la Cambra, ocuparà 21 de les 60 cadires del ple.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre els candidats que acompanyaran Santacreu –que ha guanyat la seva cadira amb la Fundació Privada Finestrelles– al nou ple cameral hi haurà empreses com Fico Cable, de la família Pujol, i Casa Ametller amb Josep Ametller com a representant.

L'empresari Josep Santacreu, a la presentació de la candidatura Va d'Empresa a la Cambra de Comerç.

D'entre els que es presentaven com a independents, Banc Sabadell, Saba i Promoció Hotelera Layetana també han guanyat la seva cadira i, tot i no anar directament sota cap llista, Va d'Empresa confia que els donaran suport. A més d'aquests, han obtingut cadira dos independents més.

Canadell, derrotat

Personalitats conegudes d'Eines de País, com Joan Canadell, que es presentava amb l'empresa Ictineu Submarins, no ha tret la seva cadira. Canadell va ser el president de la Cambra entre el 2019 i el 2021, els primers dos anys del mandat d'Eines de País. L'empresari ha perdut davant de Fico Cable.

Al ple d'enguany tampoc no hi serà Joan Font, el director general de Bonpreu, que es presentava com a independent i no ha aconseguit la cadira.

Per contra, Toni Fitó, un dels pesos pesants de la candidatura independentista –i potencial candidat a la presidència en cas de guanyar Eines–, sí que ha tret la seva cadira amb Pere Quart SL, i ha deixat sense lloc la immobiliària Colonial. Alhora, l'actual presidenta, Mònica Roca, també figurarà al nou ple cameral amb la seva empresa, Isardsat.

Ernest Pérez-Mas, que es presentava amb Parlem per la llista d'Eines, ha perdut davant de Saba. Al seu torn, la cuinera Ada Parellada, que es presentava amb l'empresa BCN Rossellón per la candidatura independentista, també ha perdut davant de Promoció Hotelera Layetana, representada pel president del Gremi d'Hotels, Jordi Clos. Alhora, el grup Focus, de Va d'Empresa, no ha aconseguit batre l'empresa de qui és proveïdor seu, l'actor Joel Joan, Arriska SL.

El paper de les patronals

Amb aquests primers resultats, el ple de la Cambra deixarà d'estar ocupat per una majoria d'Eines de País. Amb tot, a l'hora de triar el president, hi tindran un paper important les sis cadires patronals. Aquestes estaran ocupades per tres membres de Foment del Treball i tres de Pimec, que ja van pactar una llista unitària. Aquestes cadires les ocuparan noms com Eloi Planes (Fluidra), Ignasi Marull (PwC) i Anna Cornadó (Copisa) per Foment, i Martina Font (Font Packaging Grup), l'advocada Emma Gumbert i Miquel Martí (Moventia) per Pimec.

En aquest sentit, la presidenta de la Cambra ha assegurat que tot i que no estan satisfets amb els resultats, "ara s'obre un període de negociació" tant amb les cadires patronals com amb els cinc independents, amb qui assegura que, en alguns casos, "hi ha una gran afinitat". Alhora, Roca ha lamentat "la baixa participació", que ha baixat més d'un punt percentual respecte al 2019, i ha assegurat que "hi ha molta feina per fer" en aquest sentit. Amb tot, ha reivindicat que "malgrat que Eines ha perdut en nombre d'epígrafs, ha guanyat en nombre de vots", cosa que, assegura, "és un indicador important".

L'establishment evita una nova derrota

Aquesta no serà la quarta derrota de l'establishment empresarial català, que ha esquivat la bala de tornar a perdre al capdavant d'una institució. El 2019 l'entorn empresarial històricament vinculat als grans poders fàctics com La Caixa, liderat aleshores pel banquer Carles Tusquets, va perdre àmpliament a la Cambra de Barcelona davant els independentistes d'Eines.

El 2022, Rosa Cañadas, líder de Trea Capital i dona del mateix Tusquets, va desafiar Jaume Guardiola al capdavant del Cercle d'Economia, però tampoc se'n va sortir. La tercera derrota va ser la de Virginia Guinda, vicepresidenta de Foment del Treball, a la CEOE, quan va intentar ocupar el lloc d'Antonio Garamendi ara fa alguns mesos.

Les eleccions a la Cambra van començar divendres passat i han culminat aquest dimecres, amb una participació del 2,8% del cens, que equival a 13.713 electors. Aquests resultats estan, de moment, subjectes a aprovació definitiva per la junta electoral, amb un límit fins al 2 d'octubre. Una vegada proclamats els resultats definitius, hi ha temps per constituir el ple de la nova Cambra de Barcelona fins al 15 de novembre, amb l'elecció del president, els vicepresidents i la resta del comitè executiu.

stats