Reunió Anual Cercle d'Economia

La reunió anual del Cercle d'Economia premiarà els fundadors de BioNTech per la vacuna del coronavirus

La productivitat serà l'eix central de la cita de l'entitat el pròxim mes de maig

El president del Cercle, Jaume Guardiola, i el director general, Miquel Nadal

La Reunió del Cercle d'Economia d'aquest any, que se celebrarà del 22 al 24 de maig al Palau de Congressos de Catalunya, girarà entorn del debat de la productivitat, així com les eleccions i els conflictes armats que aquest any baten rècords a escala mundial. A més, la institució atorgarà el premi Cercle d’Economia a la Construcció Europea als professors Özlem Türeci i Uğur Şahin, cofundadors de BioNTech, per les seves contribucions a la ciència, reconeguts sobretot per la vacuna del coronavirus.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"En l'última nota d'opinió del Cercle vam posar èmfasi en la pèrdua de posició relativa de Catalunya i Espanya respecte de la Unió Europea, i l'element bàsic que ho explica és una evolució negativa de la productivitat", ha recordat el president del Cercle, Jaume Guardiola. "És per això que aquest tema de la productivitat volem que sigui l'eix de la reunió anual i la part central de la nota d'opinió", sota el títol El món a prova: estratègies per impulsar la productivitat i el benestar en temps de canvi.

Amb una mirada a Europa, el Cercle vol reconèixer els fundadors de BioNTech, fent valdre que "aquests científics van començar la seva investigació base amb ajudes europees, i ells sempre ho han reconegut", ha apuntat el director general del Cercle, Miquel Nadal. "A més, són dues persones alemanyes d'origen turc i, per tant, reflecteixen aquesta Europa acollidora amb la immigració i integradora, tema bàsic en el debat europeu", ha destacat.

"La productivitat és l'element clau que acaba determinant la renda per càpita i el benestar, i estem fallant en aquest aspecte", ha reflexionat Nadal. Així doncs, les taules de debat giraran entorn de l'educació, la tecnologia i la IA, la relació entre productivitat, competitivitat i sostenibilitat o com l'excés de burocràcia afecta la productivitat de les empreses, entre d'altres. Els principals experts que passaran per la taula de debat seran Andrea Schleicher, considerat el pare de les proves PISA i director d'educació de l'OCDE; l'economista Xavier Sala i Martín; el director de IA al BSC, Ulises Cortés; la nova consellera delegada de Vueling, Carolina Martinoli; el conseller delegat d'Inditex, Óscar García Maceiras; el president de Puig, Marc Puig; Ermenegildo Zegna del Grup Zegna i la presidenta de l'Airef, Cristina Herrero, entre molts altres.

Eleccions anticipades, "una mala notícia"

Pel que fa a la representació política, des del Cercle asseguren que han volgut ser "molt selectius amb els polítics que vindran", i l'alineació serà "molt semblant a la de l'any passat". De moment, estan confirmats el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; el president del PP, Alberto Núñez Feijóo; el ministre d'economia, Carlos Cuerpo; el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la consellera d'economia, Natàlia Mas Guix i el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos.

La Reunió se celebrarà tot just deu dies després de les eleccions catalanes, de manera que s'assegura un clima caldejat en aquest aspecte. En cas que els resultats electorals donessin un guanyador evident, des del Cercle obren la porta a "convidar-lo". Amb tot, preguntats per l'opinió sobre l'avançament electoral, Guardiola ha assegurat que és "una mala notícia": "Ens sembla que un país que està amb una enorme necessitat de gestió pública i que estem vivint temes com la sequera, que ha fet palesa la manca d'inversions, o els mals resultats de PISA... en un país amb aquests dèficits de gestió, segurament fruit d'haver posat tots els esforços en el tema identitari, unes eleccions anticipades no són una bona notícia, i encara menys que no s'aprovin els pressupostos", ha reblat el president del Cercle.

stats