Eleccions a les cambres

Pimec convida els seus socis a presentar candidatura per derrotar Eines a la Cambra

El president de la patronal de les pimes, Antoni Cañete, ofereix el seu suport als afiliats que optin a ser elegits

El president de Pimec, Antoni Cañete, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl president de la patronal de les petites i mitjanes empreses de Catalunya, Antoni Cañete, ha repetit en diverses ocasions en els últims mesos que "Pimec no presentarà cap candidatura per a les eleccions a la Cambra". Sempre que ha pogut, però, ha explicat que és un ferm creient que "els espais, o els ocupes o te'ls ocupen". I és per aquest motiu que, segons ha pogut saber l'ARA, Cañete va reunir dimecres més d'una quarantena de socis col·lectius de Pimec –principalment gremis– i va insistir en la necessitat "d'activar tots els epígrafs possibles" de cara a les eleccions a la Cambra.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el transcurs d'aquella cita, Cañete va afirmar que està convençut que el 2018 la candidatura independentista d'Eines no hauria guanyat si només hi haguessin hagut dues llistes, però en aquell moment hi va haver fins a quatre candidats –posicionament que comparteixen la majoria dels contraris a la candidatura sorgida de l'ANC–. Com ja va explicar l'ARA, l'establishment fa mesos que intenta trenar una candidatura unitària, per reduir possibilitats als independentistes, però sembla que no hi ha acord pel que fa al candidat de consens.

Així doncs, per evitar una segona victòria de la candidatura d'Eines a les eleccions camerals –que amb tota probabilitat se celebraran a mitjans de setembre–, Cañete vol jugar sobre segur: "Cal activar tots els epígrafs possibles a partir dels associats de Pimec, per tal que proposin un candidat de consens per grup [epígraf]". Segons fonts de l'ARA, Cañete va tornar a reiterar que "no es tracta d'una candidatura de la patronal", però sí que va assegurar que Pimec posarà en contacte els escollits i treballarà per erigir-ne un per concentrar el vot.

Des de la mateixa patronal expliquen la celebració de l'acte "com una trobada informativa per als socis col·lectius sobre les eleccions a les Cambres", però reiteren el seu posicionament: "Pimec ni guanyarà ni perdrà en aquestes eleccions, perquè com a patronal ja formem part de la Cambra i no estem impulsant res, només informem".

La (no) candidatura unitària

Cal tenir present que el funcionament de les eleccions a les cambres de comerç és a través d'epígrafs d'activitat. Cada empresari o autònom pot votar, d'entre els que es presenten, el representant que més li agradi del seu sector. Quan es fa el recompte de vots, cada representant ocupa una cadira, i entre els que han sortit escollits trien el president de la Cambra. És per això que influeix poc el fet de presentar-se individualment o a través d'una llista, tot i que una candidatura formal facilita l'explicació del missatge al votant.

Fins ara havia sonat el nom d'Emili Rousaud, fundador i conseller delegat de Factor Energia i vicepresident de Pimec, com a possible candidat de consens per a la llista unitària que volia l'empresariat. Segons fonts de l'ARA, en aquest acte, i després de les paraules de Cañete, el mateix Rousaud va voler desmentir que ell s'hagués plantejat mai encapçalar una llista per a la Cambra, i va assegurar que no volia entrar en aquesta cursa.

Llei de cambres: l'etern conflicte

Fonts coneixedores de l'acte de dimecres expliquen que el president de Pimec, juntament amb el secretari general de la patronal, Josep Ginesta, va criticar la proposta de la llei de Cambres de Comerç assegurant que "la Cambra està anant més enllà dels seus àmbits". Aquesta llei està aturada per l'oposició de Pimec i els sindicats. També va qüestionar l'actual govern de la Cambra barcelonina, liderat per la llista independentista Eines de País, que assegura que fa "plantejaments polítics més enllà de l'empresa".

Segons Pimec, la Cambra està "usurpant un lloc que no li correspon", i assegura que "no pot ser agent social com demana". Des de la Cambra, però, asseguren que no pretenen ser agent social: "A la mateixa proposta de llei ja diu que no ho seríem". La situació, per ara, segueix encallada.

stats