Pimec busca guanyar terreny a Barcelona en plena batalla amb Foment
La patronal de les pimes crea la figura de president de Pimec a Barcelona, que ocuparà Àlex Goñi
BarcelonaLa patronal de les petites i mitjanes empreses, Pimec, remou la seva cúpula i busca fer-se més present a Barcelona. És per aquest motiu que ha creat la figura de president de la patronal a Barcelona, que ocuparà el vicepresident de Pimec i fins ara president de PimeComerç, Àlex Goñi. Al seu torn, serà el farmacèutic i president de Fefac, Antoni Torres, qui succeirà Goñi al càrrec de president de la sectorial del comerç.
Segons ha explicat el president de Pimec, Antoni Cañete, l'objectiu d'aquesta nova figura és "reforçar" la presència a la capital catalana. De fet, es tracta d'un càrrec que no existia a Barcelona però sí en altres ciutats de Catalunya, i que s'ha creat perquè formi part d'un futur Consell del Diàleg Social de Barcelona que l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va anunciar al setembre. Aquest Consell, però, encara no s'ha oficialitzat i, en paraules del secretari general de Pimec, Josep Ginesta, "s'estan buscant dates per a la presentació", ha aclarit.
La figura d'Àlex Goñi, un conegut peixater –president del Gremi de peixaters– i present a l'associacionisme comercial i barceloní des de fa més de dues dècades, crea simpatia transversal. "Soc un home de comerç, però m'engresca molt el fet de ser president a Barcelona perquè la capital catalana és molt important". Per la seva banda, Antoni Torres ha assegurat que "assumir la presidència de PimeComerç és un repte", ja que representa més de 140 col·lectius, que suposen el 20% del PIB de Catalunya i el 19,8% de l'ocupació. Entre els reptes que s'ha proposat ha destacat donar visibilitat al fet que els establiments de proximitat contribueixen a la cohesió social, al benestar i a la salut de les persones.
Pugna amb Foment
Aquesta voluntat de marcar perfil a la capital catalana s'entén, en part, com un contraatac a Foment del Treball, que va anunciar fa menys d'un mes la creació d'un Consell Territorial per a les pimes, sota el lideratge de Xavier Panés, president de Cecot i vicepresident de Foment. És sabut que Pimec i Foment mantenen una pugna històrica per la representativitat que, en un principi, es va segellar amb un acord 50-50 el 2019, tot i que a la pràctica la desavinença és evident.
La patronal presidida per Josep Sánchez Llibre va explicar a mitjan octubre la creació del Consell Territorial de la Pime per reforçar la presència entre les pimes i evitar que potencials associats vagin a Pimec. "Som la primera potència entre les pimes de Catalunya, la més rellevant a tot l'estat espanyol. L'autèntica patronal de proximitat i de quilòmetre zero a Catalunya", va dir el dia de la presentació del Consell el mateix Xavier Panés.
Per la seva banda, Antoni Cañete ha recordat aquest dijous que la patronal que ell presideix està present en més de 800 taules de diàleg i de representació a Catalunya i ha reiterat que "els agents socials i econòmics s'han de reforçar en l'àmbit de representació". "Era una anomalia que la capital de Catalunya no tingués una figura específica de Pimec al capdavant", ha explicat. Alhora, ha tornat a demanar que les pimes comptin amb "veu pròpia" en el diàleg social al conjunt d'Espanya i ha qualificat d'"anomalia" el fet que no la tinguin.