Les patronals bancàries recorren l'impost a la banca a l'Audiència Nacional
Sis grans entitats, que han tingut beneficis rècord el 2022, han de pagar 1.200 milions d'euros aquest any
BarcelonaLes patronals bancàries AEB (l'Associació Espanyola de la Banca) i CECA (la Confederació Espanyola de les Caixes d'Estalvi) han presentat davant l'Audiència Nacional sengles recursos contenciosos administratius contra l'impost temporal a la banca.
Les dues associacions han informat aquest dimecres que tiraran endavant la batalla judicial i han optat per recórrer l'ordre del ministeri d'Hisenda que es va aprovar aquest mes de febrer on s'indicava el model de declaració i pagament del nou impost.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va justificar la mesura manifestant que el sector bancari ha aconseguit beneficis "extraordinaris" en els últims exercicis. Aquest mateix mes les quatre principals entitats del sector han anunciat resultats rècords, només superats pels que van presentar el 2007. Entre Santander, BBVA, CaixaBank i Sabadell van guanyar 20.029 milions durant l'any. La hisenda pública preveu recaptar uns 3.000 milions en els pròxims dos anys, uns diners que serviran per finançar bona part de les mesures socials que s'han aprovat per fer front a la crisi derivada de la inflació.
L'impost grava el 4,8% dels interessos i comissions en els bancs que han facturat més de 800 milions d'euros durant el 2019. Aquesta taxa afectarà principalment les sis grans entitats bancàries que cotitzen a l'Íbex 35. Entre totes han de pagar 1.200 milions d'euros abans que s'acabi l'any. CaixaBank és l'entitat més perjudicada, amb 400 milions. La segueixen el Santander i el BBV, amb 225 i 220 milions respectivament. Per últim, el Banc Sabadell calcula una despesa al voltant dels 170 milions i Bankinter i Unicaja Banco no preveuen superar el llindar dels 100 milions.
Arguments del BCE
Les patronals no han demanat mesures cautelars, ordres que haguessin pogut suposar la suspensió temporal de l'impost. A més, fonts del sector han assegurat que el tràmit de la demanda podria allargar-se alguns mesos.
Per presentar la denúncia, les patronals es basen principalment en el que va dir el Banc Central Europeu (BCE) al novembre, quan es va presentar l'impost. El BCE advertia que la mesura podia posar en perill que el flux de crèdit arribi als ciutadans. També manifestava que l'impost podia no ser equivalent a l'increment de rendibilitat de les mateixes entitats bancàries i podria repercutir en la butxaca dels consumidors.