Oda al diàleg social i al finançament "tractor i no extractor"
Pimec celebra el seu 50è aniversari amb centenars de personalitats polítiques i empresarials
BarcelonaCom ja és tradició abans de les vacances d'estiu, Pimec ha celebrat aquest dimarts al vespre el sopar anual dels Premis Pimec. Enguany, però, la celebració era triple, perquè la patronal de les pimes catalanes també compleix 50 anys des de la seva fundació i pot dir, finalment, que té una cadira al Consell Econòmic i Social (CES), una fita que la patronal reclamava des de la seva creació. L'espai també ha estat una novetat: el Palau Sant Jordi, ple de gom a gom de polítics, empresaris i representants de la societat civil, i uns discursos marcats per la necessitat del diàleg social i un finançament "tractor i no extractor" per a Catalunya.
Una baixa d'última hora ha marcat part de les converses inicials: el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no ha acudit a la cita "per temes personals", malgrat que tenia un espai reservat per al seu discurs a l'escaleta de l'acte. No és la primera vegada; l'any passat tampoc no hi va assistir per temes d'agenda, en plena precampanya electoral. Aleshores va ser el gran moment de Jaume Collboni, que acabava d'accedir –per a sorpresa de molts– a l'alcaldia de Barcelona. Aquesta nit, Collboni ha sigut l'encarregat d'obrir l'acte fent valdre "la col·laboració publicoprivada", així com "la importància dels pressupostos públics per invertir i dinamitzar l'economia". "Barcelona compta amb un pressupost de 3.800 milions d'euros, dels quals 1.000 els dediquem al teixit productiu de la ciutat", ha explicat l'alcalde.
Amb tot, no hi han faltat el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès; la consellera d'Economia en funcions, Natàlia Mas; el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu; el president del Parlament de Catalunya, Josep Rull; el conseller d'Empresa i Treball en funcions, Roger Torrent; el primer secretari del PSC, Salvador Illa; el secretari general de Junts, Jordi Turull; l'expresident d'ERC Oriol Junqueras; el president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola; el president de Fira de Barcelona, Pau Relat; el president del Banc Sabadell, Josep Oliu; el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó; el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, i el secretari general de la UGT Camil Ros, entre moltes altres personalitats.
Finançament "tractor"
El finançament singular per a Catalunya també ha esquitxat els discursos. Aragonès ha lloat la bona forma de l'economia catalana, però ha recordat que Catalunya "necessita un finançament basat en el concert econòmic" per acabar "amb una espoliació fiscal de 22.000 milions d'euros a l'any, el 9,6% del PIB" català, tot lamentant que Catalunya aporta el 19,2% dels ingressos de l'Estat i rep el 13,6% de la despesa.
En la mateixa línia s'ha expressat el president de Pimec, Antoni Cañete, que ha reclamat "un model de finançament tractor i no extractor". "No podem passar de ser el 3r aportador al 15è amb el cost de vida ajustat", ha reblat Cañete. "Això sense deixar de ser solidaris, però amb un model que ens permeti créixer a tots, i dic a tots –ha dit–. L’statu quo actual està encallant el motor de l’economia catalana i, per tant, d’Espanya, i això ens perjudica enormement", ha considerat el president de la patronal.
50 anys i una fita històrica
L'amfitrió de l'esdeveniment, Antoni Cañete, ha recordat que l'entrada de Pimec al CES és "una fita històrica" i "una qüestió de justícia democràtica", que ha agraït "al govern de coalició que lidera el president Sánchez, i també a les forces parlamentàries que l'han fet possible, especialment a Junts". També ha esmentat "l'aposta que ERC va fer per la paritat de la representació a Catalunya".
"Soc conscient que això genera i generarà incomoditat en certes llotges privades", ha dit Cañete referint-se al malestar generat a la CEOE, Foment del Treball i l'ATA. "Són propostes que molesten les elits empresarials acomodades, que estan massa acostumades a imposar el seu punt de vista als petits; però si alguna cosa hem après els grans empresaris d'empreses petites en els 50 anys d'història de Pimec és que la unió dels petits és molt poderosa", ha recordat. En aquest sentit, el ministre d'Indústria, Jordi Hereu, ha reivindicat la força de les pimes catalanes per "convertir Catalunya en el gran motor d'Espanya", i ha donat la benvinguda a Pimec al CES.
Cañete ha assegurat que "el temps en què les pimes estaven relegades, sense veu pròpia, no tornarà" i ha subratllat que són el 99,9% de les empreses, el 65% de l'ocupació i el 70% del PIB. "Avui us avanço que ja no ens conformarem en ocupar l'espai", ha dit, i ha afegit que la seva missió per als 50 anys vinents és, precisament, liderar aquest espai.
Premiats
Finalment, Pimec ha fet entrega dels seus guardons. El reconeixement a l’activisme empresarial per a l'Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya Adetca; el reconeixement al comerç per als mestres sabaters Suela-Ràpid; el premi CaixaBank–Fundació Pimec a la segona oportunitat a Stands Reutilitzables; el Premi Diplocat a l'empresa de menjar per a animals Picart; el premi a la qualitat lingüística a Pidiscat, i el premi a la sostenibilitat per a Prisma. El guardó per la competitivitat empresarial ha estat per a Domma (microempresa), Dishelec 65, SL (petita) i RocRoi (mitjana).