Cambra de Comerç
Patronals15/10/2022

El nou escut de la Cambra no va ser un canvi antimonàrquic

L'organisme va triar un nou emblema per a la Llotja, però no per raons polítiques

BarcelonaA finals de juny, la Cambra de Comerç de Barcelona va omplir els titulars dels mitjans amb una notícia insòlita: l'aprovació de retirar la corona reial de l'escut de la Llotja de Mar. O, almenys, això és el que molts mitjans van concloure d'una decisió que es va "malinterpretar", segons expliquen des de la mateixa institució.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La notícia va eclipsar, en part, les decisions més importants que es van aprovar en aquell ple, com ara rebaixar al mínim el nombre de cadires de pagament del ple cameral o redissenyar la imatge general de la institució, amb un canvi de logo i una rentada de cara.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que a la notícia del canvi d'escut, se li va donar intencionalitat política per voler eliminar els símbols monàrquics, el cert és que "no hi havia cap intencionalitat d'aquesta mena", expliquen des de la Cambra. I això malgrat que la llista Eines de País, que va aconseguir entrar al ple de la Cambra el 2018 sota el paraigua de l'ANC, ja deixava clar des del principi que el seu objectiu era la independència de Catalunya i que rebutjava –entre altres coses– la monarquia espanyola. No sobta, doncs, que alguns mitjans fessin la relació, però diversos membres del ple asseguren que no hi té res a veure.

L'anècdota real té un protagonista, Jaume Aragall, l'actual representant institucional de la Llotja de Mar i un dels membres d'Eines de País més aficionats a la història de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

El nou escut

En una conversa amb l'ARA, Aragall explica que la decisió de canviar l'escut "no té res a veure amb la corona reial ni amb la política, té a veure amb la intenció de modernitat que es vol donar a la Cambra". Segons comenta el representant de la Llotja de Mar, tot va començar quan es va decidir que aquest emblemàtic edifici es posaria a disposició del gran públic per fer-hi visites guiades.

Cargando
No hay anuncios

"Mentre preparàvem el guió de les explicacions per a les visites em vaig adonar que alguna cosa no quadrava", explica Aragall. "Hi havia un escut al sostre del Saló de Contractacions que no sabíem identificar del tot i vaig agafar un dron per fer-hi fotografies i veure'l millor. Per sorpresa de tots, va resultar ser un escut preciós del Consolat de Mar que després, fent recerca, hem vist que deu ser del 1300 aproximadament, perquè està gravat a la mateixa pedra i, per tant, especulem que devien gravar-lo quan es va construir la Llotja", assegura.

De fet, la primera referència que es té d'aquell escut, esculpit en pedra en un dels arcs de mig punt del Saló de Contractacions, és la que surt a la portada del Llibre del Consolat del Mar imprès a Barcelona el 1592. "Tot i ser més antic, ens va agradar molt i el vam trobar més modern que no pas el que fèiem servir fins ara, que és del 1758 i té un aire molt més rococó", explica Aragall.

Cargando
No hay anuncios

Així, aprofitant que s'estava treballant en un canvi d'imatge de la Cambra en general –una transformació que inclou el canvi de logotip i també tot un seguit de reformes que s'han anat fent a la seu–, es va optar per proposar recuperar l'antic escut del Consolat de Mar en comptes d'utilitzar l'actual.

Una transformació general

"Des que Eines de País va guanyar les eleccions de la Cambra fa tres anys s'ha apostat per fer una transformació interna i externa per aproximar la Cambra a les empreses i fer-la més propera, i s'han anat creant productes i serveis més en línia amb les necessitats de les pimes. I aquest canvi d'imatge entrava en l'estratègia de renovació de la institució", diuen des de la Cambra. "Pensàvem que el canvi de logo portaria més cua al ple, però, en canvi, tota l'atenció es va focalitzar en el tema de l'escut. Hi ha qui pensava que com que l'anterior s'havia fet servir des de feia molts anys no es podia canviar, però les coses evolucionen", diu Aragall.

Cargando
No hay anuncios

"Els mitjans, quan ho van saber, ràpidament van dir que el canvi era per eliminar el símbol monàrquic, sense saber-ne la història. Després resulta que som nosaltres els que fem política", diu entre rialles Aragall. L'escut és el mateix a la resta de cambres, de manera que la gran majoria han dit que també canviaran el seu. El dia 18 d'octubre la Cambra farà públic oficialment el canvi d'imatge.