Empresa familiar

Letta avisa l'empresa familiar: "Part del vostre èxit es deu al mercat únic, però sense integració financera quedarem enrere"

El conseller delegat de Santander Espanya reclama un marc regulador competitiu i atractiu per a les empreses

L'exprimer ministre italià, Enrico Letta, durant la seva intervenció

SantanderEl president de l'Institut Jacques Delors i ex primer ministre d'Itàlia, Enrico Letta, ha estat el gran convidat d'honor per clausurar el XXVII Congrés de l'Institut de l'Empresa Familiar, que s'ha celebrat a Santander i ha comptat amb Itàlia com a país convidat. Letta ha aprofitat la trobada per avisar l'empresa familiar que "la Unió Europea està patint, s'està quedant rere els BRICS, rere els EUA, i això és per la manca d'integració del mercat financer".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Quaranta anys enrere la UE va decidir crear el mercat únic, i l'èxit de les vostres empreses és també en part gràcies al mercat únic", ha detallat Letta. "Però quan es va decidir això, van decidir que les finances, les telecomunicacions i l'energia no estiguessin integrades, sinó que depenguessin de cada nació; tot i això, en aquests 39 anys vam decidir integrar la cosa més difícil: la moneda". D'aquesta manera, ha dit, tenim 27 mercats, però una mateixa moneda. "Això és de bojos", ha assegurat.

L'ex primer ministre italià ha assegurat que cal "trobar el compromís entre el sector privat i el públic per organitzar el sector financer". "Hem de fer-nos a la idea que integració equival a èxit, i la falta d'integració és desunió: la manca d'un sol mercat financer a Europa ens fa quedar enrere i fa que les empreses prefereixin invertir als Estats Units, perquè el sistema és més atractiu i més fàcil", ha afirmat Letta. En aquest sentit, l'italià ha recordat a l'empresariat que cal invertir en innovació i en digitalització: "La innovació, el talent i l'aprenentatge han d'estar al centre; els EUA ens guanyen en innovació i en inversió; hem de posar-hi remei", ha assegurat. I ha recordat que una Unió Europea fragmentada continuarà perdent davant dels Estats Units i la Xina.

Un nou marc regulador

En una línia similar ha parlat aquest matí el flamant conseller delegat del Banc Santander a Espanya, Ignacio Juliá, que no fa ni un mes que va ser nomenat al càrrec. Juliá ha fet valer l'empresa familiar i la necessitat de "simplificar les normes i eliminar la burocràcia" i ha destacat que "l'objectiu únic ha de ser millorar la qualitat i el benestar de la societat", però també ha avisat que, si bé l'economia espanyola porta quatre anys consecutius creixent per sobre de la mitjana europea, cal mirar "si això és sostenible en el model actual".

"Els bancs hi som per a això, però necessitem també un marc regulador que pensi més a créixer, en un terreny de joc equilibrat, sense llast, perquè les empreses inverteixin, innovin i creïn ocupació de qualitat", ha reclamat.

Alhora, Juliá ha animat a "no quedar-se enrere" en el context disruptiu i competitiu actual. "Les empreses familiars tenim un compromís compartit per afrontar els reptes que tenim al davant, com la intel·ligència artificial, el big data, la demografia o el canvi climàtic", ha assegurat el banquer. "Aquests reptes ens obliguen a fer coses de manera diferent i a adaptar-nos a una nova realitat, per la qual cosa hem de buscar les palanques de transformació perquè les empreses no es quedin despenjades ni perdin competitivitat", ha conclòs Juliá.

L'impacte positiu "és un deure"

La gran reivindicació de l'empresa familiar durant el congrés ha estat la necessitat i fins i tot "el deure" de crear impacte positiu, que asseguren que és possible que "sigui rendible". En una taula rodona amb la sòcia gerent de la Fundació Gestamp, Mónica Riberas; el cofundador de The Overview Effect, Nacho Rivera; el conseller delegat de Liux i Auara, Antonio Espinosa de los Monteros, i el soci gerent de Zubi Labs i membre de la família Lara, Pablo Lara, els empresaris han defensat que "l'impacte positiu aporta rendibilitat i aquí hi ha exemples clars que demostren que hi ha empreses que hi creuen de veritat i que hi ha empresaris que lideren amb aquesta visió".

"Cal canviar la perspectiva: la sostenibilitat es converteix en rendibilitat quan busques eficiència; no s'ha de pensar en mitigar, sinó en crear", ha afirmat Espinosa. "L'impacte positiu amb el medi ambient és un deure per a les empreses, s'ha d'entendre com un generador de valor; no va de ser menys dolent, sinó de ser part de la solució", ha afegit Rivera.

Els empresaris han aprofitat per criticar la politització a les empreses, assegurant que s'han de separar les coses: "Hem de separar la ideologia política amb com afrontar els temes de la sostenibilitat, el que hem de buscar és que les nostres accions tinguin un impacte net positiu". "L'esperança és l'actiu més important d'un empresari", han recordat.

La cloenda oficial del congrés de l'IEF ha anat a càrrec del rei Felip VI, que ha agraït "l'esforç i la implicació" a l'empresa familiar "per ser un pilar fonamental de l'economia i la societat i per mantenir-se fidels als seus valors, també com a contribució al bé comú", ha assegurat, alhora que ha animat els empresaris a adaptar-se en aspectes "clau" com la innovació, la tecnologia i la captació de talent. El congrés de l'IEF de l'any vinent se celebrarà en aquestes dates a Burgos.

stats