Patronals
Patronals28/11/2022

L'establishment treballa en una candidatura unitària per derrotar l'independentisme a la Cambra

Les entitats empresarials no troben el candidat de consens i no acaben de llimar les seves diferències

BarcelonaAra que s'acosten els comicis a les cambres de comerç catalanes, gran part de l'empresariat ja ha engegat la maquinària per evitar que es repeteixi el triomf d'Eines de País al capdavant de la Cambra barcelonina. No és cap secret que el grup independentista es tornarà a presentar –aquesta vegada, probablement, sota un altre nom i amb algunes cares noves–, però ara ja no caurà com una sorpresa als ulls de la resta de l'empresariat.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'establishment català, que va veure el 2019 com els nouvinguts –formats principalment per autònoms i petites empreses– els arrabassaven el poder d'una de les institucions empresarials més emblemàtiques del país, ara mira el 2023 com una oportunitat per redreçar la situació. La majoria de les entitats tradicionals –el Cercle d'Economia, Pimec, Foment, Barcelona Global i els poders fàctics tradicionals com La Caixa, entre d'altres– tenen clar que la millor manera de recuperar el poder a la Cambra és presentant una candidatura unitària amb un candidat de consens; fer front comú per evitar un segon triomf dels independentistes.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta candidatura unitària fa mesos que s'intenta gestar, però els diversos interessats no aconsegueixen llimar les seves diferències i trobar un candidat de consens. "Tots volem que això surti, però posar-se d'acord és molt complicat. Hi ha massa coses a tenir en compte", expliquen diverses fonts empresarials a l'ARA. El cert és que han anat sonant diversos noms, però cap ha acabat de quallar. La raó: les dificultats per fer front comú i l'agenda pròpia d'un dels més implicats, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre.

El candidat de consens

Fins ara han anat sonant diversos noms que podrien capitanejar aquesta llista unitària, que de moment s'aguanta per un fil. Entre els noms que han sonat hi hauria el del banquer Carles Tusquets, que ja va ser el candidat de la banca el 2019, però no acaba de quallar entre les diverses organitzacions. També sona entre bastidors com a candidat de consens el de l'exconseller d'Economia, Jaume Giró, però ara per ara estaria més centrat en la política. Noms com el president de la Fira de Barcelona, Pau Relat, o la presidenta de Webhelp Spain, Helena Guardans, també haurien ocupat aquestes converses, però "res seriós, de moment", asseguren les fonts.

Cargando
No hay anuncios

El nom que ha arribat a sonar amb més força com a candidat de consens és el d'Emili Rousaud, conseller delegat de Factorenergia i exvicepresident del FC Barcelona en l'etapa de Josep Maria Bartomeu. Rousaud és també vicepresident de Pimec i membre del ple de la Cambra en qualitat de representant de la patronal de les pimes, i tindria, per tant, el suport indiscutible de la patronal d'Antoni Cañete i també estaria ben vist per altres organitzacions empresarials, excepte per un: el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre.

L'etern combat

De fet, la relació entre el líder de Foment i Antoni Cañete ja fa temps que no és bona. Tot i que la batalla històrica entre les dues patronals per la representativitat –que inclou qüestions com les subvencions i la igualtat de condicions en les negociacions, entre d'altres– va semblar que arribava a la fi el 2019 amb un pacte del 50-50 de representativitat, el canvi de president de Pimec ha revifat les discussions. Les disputes entre Sánchez Llibre i Cañete ja transcendeixen el tema de la representativitat i enverinen qualsevol assumpte.

Cargando
No hay anuncios

"Sembla que facin un concurs d'egos", expliquen fonts del seu entorn a l'ARA. Una tensió que s'evidencia en la voluntat de Sánchez Llibre d'anar per lliure en molts actes, com ara la reivindicació per l'ampliació de l'aeroport del Prat a l'Iese, en què no va convidar Pimec, o el seu boicot al grup G8, una iniciativa de lobi impulsada per la patronal de Cañete i set organitzacions més.

És per tot això que Foment sembla no tenir gaire interès en la llista unitària o, almenys, segur que no estarà a favor d'un candidat que formi part de Pimec, com és el cas de Rousaud. Amb aquesta batalla interna, doncs, el temps passa i la llista de possibles noms es va fent més curta. Alguns fins i tot posen en dubte que es pugui arribar a aconseguir la llista unitària, i apunten a la possibilitat que finalment hi hagi dues candidatures alternatives a la d'Eines de País.

Cargando
No hay anuncios

De fet, hi ha qui apunta a un desinterès per part de Sánchez Llibre que la Cambra torni en mans de l'establishment, pel fet que a Foment l'ha reforçat molt el fet que totes les grans empreses s'hi hagin abocat un cop han vist la Cambra en mans d'Eines. "Des d'aquest punt de vista un s'ha de preguntar quin incentiu té Foment per fer que la Cambra torni a mans de l'establishment", afirmen fonts de l'empresariat.

Sigui com sigui, el calendari electoral, que depèn del departament d'Empresa, encara no està definit –tot i que els comicis s'haurien de celebrar la primavera vinent i tot apunta que seran després de les municipals– i això deixa marge a l'establishment per trenar la candidatura unitària. Tot apunta, però, que l'última paraula per fer-la possible la tindrà Sánchez Llibre.

Cargando
No hay anuncios