L'empresariat reclama acords i rebutja una repetició electoral
Les patronals aposten pel consens i els sindicats celebren l'opció d'un tripartit d'esquerres
BarcelonaEls resultats de les eleccions d'aquest diumenge deixen la incertesa planant sobre una Catalunya poc participativa i que no acaba de saber què vol. Entre els possibles escenaris que proposa el pactòmetre, que no evidencien cap sortida clara, es dibuixen les opcions d'un tripartit d'esquerres; un acord per investir el candidat del PSC, Salvador Illa; o l'amenaça d'una repetició electoral. Davant d'aquestes alternatives, l'empresariat i les forces sindicals del país reclamen acords per assolir "un govern fort" i rebutgen frontalment una possible repetició electoral: "Catalunya no s'ho mereix".
Rebuig al bloqueig
Les patronals han reaccionat l'endemà dels comicis reclamant acords per formar govern. Foment del Treball, liderada per Josep Sánchez Llibre, assegura que "Catalunya necessita un Govern fort, solvent i amb un projecte clar, capaç de liderar la política econòmica a Espanya i projectar Catalunya a escala mundial". Tot i que no es mulla amb quin pacte preferiria, reclama "un Govern que tant sí com no faciliti la vida de les empreses, i que no es bloquegi en debats superats". Des de Foment, doncs, reclamen "la màxima responsabilitat als diputats escollits per evitar un bloqueig al Parlament". "Ni el país ni els catalans ens ho mereixem", destaca la patronal.
Per la seva banda, Pimec reclama "la configuració amb la màxima celeritat d’un Govern estable i fort que doni resposta a les necessitats del país". En aquest sentit, la patronal posa sobre la taula "la necessitat d’un nou executiu que estigui disposat a arribar a grans consensos per assolir reptes [...] com el finançament i la millora i la creació d’infraestructures que ens facin més competitius". Així, la patronal de les pimes demana que "això es faci des del diàleg, el consens i la voluntat d’acord, respectant la sensibilitat de la societat civil i els seus representants socials i econòmics i tenint present el pes de les pimes i de les persones autònomes com a motor econòmic i element de cohesió que garanteix el progrés".
En la mateixa línia, la patronal Cecot reclama als partits que arribin a acords i un consens polític "per resoldre, des de la política, les reformes estructurals pendents al país", assevera l'entitat. Amb tot, i davant d’uns resultats que no donen la majoria absoluta a cap dels partits, "caldrà apostar per la cultura del diàleg per tal d’aprofundir en les reformes econòmiques que necessita Catalunya, reforçar la creació d’ocupació, reimpulsar la indústria, impulsar infraestructures o millorar l’ensenyament i la sanitat". Alhora, la Cecot considera que "s’obre un temps de pactes per governar" que espera que "retornin l’estabilitat política i institucional al país".
Els sindicats, pro tripartit d'esquerres
Des dels sindicats, l'opció d'un tripartit d'esquerres és la més atractiva. CCOO reclama que els partits d'esquerres "basteixin una majoria de govern", amb una aposta clara per a un tripartit d'esquerres: "Durant la campanya, el sindicat hem fet una crida a la classe treballadora catalana per un vot d’esquerres; ens alegrem de la resposta de les classes populars, tal com van fer també a les eleccions del 23 de juliol, encara que som conscients de l’increment de representació de les posicions de dretes i, sobretot, de la pujada dels vots dels partits d’ultradreta, que poden provocar una legislatura plena de soroll i crispació al Parlament", apunten des del sindicat. "És important per a Catalunya obrir una etapa progressista que segueixi aprofundint en les reformes socials", afegeixen, i per això CCOO demanarà reunions als partits que sumen majoria d’esquerres "per traslladar-los la importància de tenir un govern progressista els pròxims anys".
Tots els agents socials coincideixen, però, en la necessitat de "fer una reflexió" sobre la baixa participació. Des de la USOC diuen que "aquestes dades fan pensar que gairebé la meitat de la societat catalana amb dret a vot no té un interès real per la política, sigui pel motiu que sigui". "És per això que és necessària una reflexió profunda per part de tots els actors implicats per tal de poder obtenir un major grau d’implicació de la ciutadania", afegeixen.