Patronals
Economia Patronals 03/07/2023

Josep Santacreu promet allunyar la Cambra de la política amb la seva candidatura

La llista Va d'Empresa es presenta a 46 epígrafs i fuig de la descripció d'establishment

3 min
L'empresari Josep Santacreu, a la presentació de la candidatura Va d'Empresa a la Cambra de Comerç, acompanyat de membres de la seva llista.

BarcelonaJa és oficial. Després de mesos de corredisses per mirar d'armar una llista alternativa a la independentista Eines de País-Un Pas Més per a la Cambra de Comerç de Barcelona, la llista Va d'Empresa, liderada per l'exdirectiu de DKV Josep Santacreu, ha presentat la seva proposta aquest dilluns al Cercle d'Economia. Entre les seves màximes, "allunyar la Cambra de la política" i "representar tothom per igual".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El lloc escollit és, de fet, tota una declaració d'intencions: "No és casual que presentem la nostra llista al Cercle d'Economia, el que vol aquesta candidatura és treballar en xarxa", ha assegurat Santacreu. En aquest sentit, ha recordat que "la Cambra pertany als empresaris i és la institució empresarial més important del país i més representativa, volem treballar per això i allunyats de la política". "Deixem que els polítics facin política. Nosaltres fem el que sabem i el que ens toca", reivindica.

Santacreu ha assegurat que la seva és una candidatura "transversal" i que "no entra en política": "No hem preguntat a ningú a qui vota, i no tenim ningú que hagi estat a les llistes de la Generalitat, ni del Congrés ni del Senat; només som empresaris", ha reblat.

"No creiem que siguem establishment"

Tot i que des de la candidatura asseguren que no s'identifiquen com "la candidatura de l'establishment", la primera fila de la presentació estava ocupada per empresaris coneguts. El conseller delegat de Fluidra, Eloi Planes, ocupava una cadira VIP tot i que, formalment, no es presenta a la llista de Santacreu –ocuparà una de les cadires de representació patronal per part de Foment del Treball–.

També hi havia el president d'Ametller Origen, Josep Ametller, que es presenta a l'epígraf de comerç amb Santacreu; el president de Colonial, Juan José Bruguera; el conseller delegat de la Farga, Oriol Guixà; el conseller delegat de Factor Energia, Emili Rousaud, o el president de PimeComerç, Àlex Goñi. De fet, el vistiplau de les patronals (Foment, Pimec, Femcat) s'evidencia en la llista de noms i suports que rep la llista de Santacreu.

Va d'Empresa presenta candidats només per a 46 dels 52 epígrafs. En aquest sentit, han explicat que a les sis restants no hi han presentat ningú perquè "s'hi presenten candidats per lliure que són empreses designades pels seus gremis o col·legis professionals, referents als seus sectors". Esperen, segons han dit, que, si aquestes empreses independents surten escollides, els donaran suport. Són, en concret, el Banc Sabadell, Saba, Bon Preu, el Col·legi de Farmacèutics i el Gremi d'Hotels.

Sense debats

Malgrat que la candidatura Eines de País va proposar la setmana passada fer debats preelectorals amb la candidatura de Santacreu, aquests últims s'hi han mostrat reticents. "El debat és del món de la política, no del món empresarial", ha assegurat el cap de campanya, Enric Jové. "No pensem que els debats tinguin cap tipus d'interès entre els empresaris", ha assegurat.

Josep Santacreu, que finalment anirà com a representant de l'empresa del tercer sector Fundació Privada Pro Disminuïts Psíquics Finestrelles, es disputarà la cadira amb l'empresa maresmenca Grup Creu Groga, representada per Albert Guinovart. A la pregunta de si hi ha altres aspirants a la presidència de la Cambra en la candidatura de Va d'Empresa, com passa a la candidatura d'Eines, la resposta ha estat clara: "Si guanya l'epígraf el senyor Santacreu i té els suports necessaris, no tingueu cap dubte que ell serà el proper president de la Cambra", ha assegurat Jové.

Així doncs, les cartes estan sobre la taula. Les eleccions no se celebraran fins a mitjans de setembre, però els telèfons de mobilització ja han començat a sonar per totes dues bandes.

stats