La gran patronal acusa el govern espanyol de "dinamitar el diàleg social" amb l'entrada de Pimec al CES

Foment del Treball titlla l'executiu de l'Estat de "filibuster" i la CEOE de "vulnerar els acords" assolits en la reforma laboral

2 min
El president de la CEOE, Antonio Garamendi, i el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, aquest dimecres

BarcelonaL'entrada de la patronal catalana de pimes, Pimec, al Consell Econòmic i Social (CES) de l'Estat, organisme on hi ha les patronals i sindicats més representatius, no ha agradat a tothom. El consell de ministres va aprovar ahir un canvi normatiu que permet l'entrada de Pimec a l'organisme, i les patronals madrilenyes CEOE, Cepyme i l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA), així com la catalana Foment del Treball, han manifestat el seu malestar amb la decisió del govern espanyol, al·legant que "dinamita" el diàleg social.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Val a dir que aquest canvi normatiu aprofundeix la batalla entre la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i la CEOE d'Antonio Garamendi. La CEOE –en què Foment ocupa una vicepresidència– ja formava part del CES, i l'entrada de més actors arracona la posició de la gran patronal.

D'una banda, a través d'un comunicat, Foment acusa l'executiu de "filibuster i autoritari" per "dinamitar conscientment el diàleg social", ja que considera que les accions del govern de Pedro Sánchez "inclinen a pensar que la seva intenció és legislar contra els empresaris". La patronal catalana considera que és "especialment lesiva per a l’activitat econòmica aquesta política de fets consumats, tot imposant i sense negociar, no només perquè no compleix amb la legalitat sinó que fa impossible la confiança basada en la bona fe".

En la mateixa línia ho critiquen la CEOE, Cepyme i ATA en el comunicat conjunt emès aquest dimecres al migdia: "El govern espanyol segueix aprofundint en la deriva intervencionista que fa molt de temps denunciem en l'àmbit de les relacions laborals, en modificar substancialment, de forma unilateral i per complir amb pactes polítics, l'espai de negociació exclusiu i autònom del qual s'han dotat tradicionalment empreses i treballadors", assenyala la nota de les tres entitats.

Així doncs, qualifiquen d'"incomprensible" l'actitud del govern "de voler trencar el diàleg social en forçar l'entrada en fòrums de diàleg a actors afins als seus interessos".

Fita històrica per a Pimec

Per a Pimec, entrar a formar part del CES és tot un èxit, perquè es tracta d'assolir la màxima representació a què podria optar en l'àmbit estatal. Per aconseguir-ho, Pimec ha comptat amb algunes cartes a favor, com la recomanació de la Comissió Europea de reforçar el diàleg social en l'àmbit de la UE, així com el suport d'alguns grups polítics, com el de Junts al Congrés, que han treballat per la modificació de la composició del CES.

stats